نگاهی به مقوله ”شکاف دیجیتال“ در جوامع اطلاعاتی

در عصر کنونی و جامعه دانش محور کم کردن شکاف اطلاعاتی و بهره مندی موثر از رسانه ها و فناوری به عنوان زیربنای توسعه انسانی ضروری است. برای تحقق این هدف مهم ، ارتقای سواد رسانه ای به مردم کمک می نمایدکه چگونه پیام های مورد نیاز خود را از میان حجم انبوه اطلاعات گزینش کنند. شهروندانی که از سواد رسانه ای برخوردارند در تصمیم گیری های فردی و اجتماعی موفق تر عمل کنند از این رو هر اندازه در جامعه ای ،افرادی قدرت تجزیه و تحلیل پیام های رسانه ای و مفاهیم پنهان آن را داشته باشند آن جامعه از توسعه انسانی بیشتری برخوردار است.
مقوله مهم ”شکاف دیجیتال“ مسئله دسترسی به رایانه نیست دسترسی به رایانه فقط به این خاطر اهمیت دارد که به کارگیری آن برای دسترسی به منابع مادی و اجتماعی موثر بر زندگی روزمره اهمیت دارد. این امر وقتی آشکار و نمایان میشود که جامعه ای را فرض کنیم که همه توان دسترسی به فناوری های اطلاعاتی و شبکه ها را داشته باشند.
حال روشن می گردد که مسائل مربوط به پرکردن شکاف جامعه اطلاعاتی و فرهنگی بی پاسخ مانده اند. آیا با رفع مسئله دسترسی به فناوری شکاف دیجیتالی پر می شود؟ البته که خیر. برعکس این امکان وجود دارد که دسترسی به رایانه از طریق اولویت دهی کاذب به نیازهای بخش کوچکی از اجتماع، شکاف دیجیتالی را تعمیق کند و زندگی را برای بخش اصلی و عمده جامعه دشوار سازد.
برای مثال اهمیت قوای شناختی در جامعه دانایی میتواند باعث به وجود آمدن و تعریف صورت های جدیدی از معلولیت و ناتوانی شود و زندگی را برای انسان های مواجه با مشکلات شناختی دشوارتر سازد. بحث جامع و واقعی پیرامون جامعه دیجیتالی ناگزیر در برگیرنده مباحث پذیرش و طرد ،اجتماعی فناوری های تکمیلی برای دور زدن فناوری های اطلاعاتی تغییرات اجتماعی رشد قوای شناختی و اطلاعاتی و از همه مهمتر کاربردهای مختلف فناوری های اطلاعاتی،ارتباطی و فرهنگی است.