جامعه فعال و پژوهش محور

یونسکو چشم انداز جامعه اطلاعاتی را جامعه دانایی معرفی میکند و شرط ورود به آن را گذر از جامعه اطلاعاتی میداند. نماد بزرگراه های اطلاعاتی اینترنت است که از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چشم انداز تازه ای را پیش روی انسان معاصر ایجاد کرده و دهکده جهانی مک لوهان را به واقعیت رسانده است.
گذار از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و جامعه دانایی با تغییر در بسیاری از ارزش های اجتماعی همراه بوده است. در سالهای آغازین رواج و رشد اینترنت مسائل فنی و زیرساخت های تکنولوژیک اینترنت در کانون توجه قرار داشتند به تدریج مسائلی مطرح شد که پیش از آنکه فنی باشد، فرهنگی و اجتماعی بودند. حق دسترسی مسئله تفاوت های فرهنگی، حریم ملی، حریم خصوصی، آموزش الکترونیک و دولت الکترونیک از جمله گفتارهایی هستند که در این مرحله مطرح شدند.
جامعه دانش محور پدیده ای اجتماعی است. کاربردهای فنی فناوری های اطلاعاتی، محاسباتی و ارتباطی در زمره بدیهیات قرار گرفته اند و در عوض عوامل اجتماعی تحدید کننده و تحریک کننده این فناوری ها مورد توجه واقع شده اند. فناوری همیشه مسئله ای اجتماعی بوده است و وقتی فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی در نهادهای اصلی جامعه و زندگی روزمره استقرار می یابند، تبدیل به سکوها و اهرم های موثری برای تغییرات اجتماعی میشوند پژوهش ها نشان داده است که شکل جدیدی از صورت بندی اجتماعی در حال بروز است. حتی اگر همه سخنان گفته شده پیرامون فناوری های جدید و اقتصاد جدید را ناشنیده بگیریم باید قبول داشته باشیم که تغییرات گسترده و عمیقی رخ داده است. سبک های زندگی سازمانها، سیاست گذاری ها و ارزشها در اثر این تغییرات دستخوش تحول خواهند شد.