هجده درخواست مهم از خدای بزرگ در زیارت عاشورا
بسم الله الرحمن الرحیم
در زیارت عاشورا ( که معرف شخصیت و جایگاه امام حسین علیه السلام ، بیانگر عظمت مصایب آن حضرت و منشور تولی و تبری است) حدود هجده دعا و خواسته ای بزرگ وجود دارد که قرائت کننده ای آن ، در قالب این دعاها ، هجده مقام با عظمت را ، از خدای بزرگ در خواست می کند.
بعضی از این مقام ها به قدری بالاو با عظمت است ، که اگر زیارت عاشورا وجود نداشت ، نمی توانستیم باور کنیم که کسی جرات درخواست آنها را از خدا داشته باشد ؛ لذا از سوی بزرگان دین ، بر خواندن زیارت عاشورا و مداومت بر آن زیاد سفارش شده ؛ تا از این جهت به مقامات عالیه دست پیدا کند.
آن مقامها عبارتند از :
1 ) مقام خونخواهی امام حسین علیه السلام در رکاب امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)
چنانکه در یکی از فرازهای زیارت عاشورا از خدای سبحان می خواهیم :« فاسال الله ... ان یرزقنی طلب ثارک مع امام منصور من اهل بیت محمد صلی الله علیه و آله »
اینکه کسی بخواهد و توفیق پیدا نماید که همراه و همگام با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ، خونخواهی امام حسین علیه السلام را بکند ، مقام خیلی بالایی است ، چون خونخواه اصلی آن حضرت ، بقیت الله الاعظم حجت بن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف است .
2 ) مقام وجاهت و آبرومندی نزد خدا در دنیا و آخرت ، به سبب امام حسین علیه السلام
« اللهم اجعلنی عندک وجیها بالحسین علیه السلام فی الدنیا و الآخره ».
3 ) مقام معیت و همراهی با معصومین علیهم السلام در دنیا وآخرت
« ان یجعلنی معکم فی الدنیا و الآخره ».
4 ) مقام حیات طیبه و زندگی پاکیزه « اللهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد ».
5 ) مقام شهادت و سعادتمندی
« و مماتی ممات محمد و آل محمد » چون مرگ همه معصومین علیهم السلام از پیامبراکرم (صلی الله علیه وآله) تا امام حسن عسکری علیه السلام، با شهادت بوده است ، چنانکه از امام حسن مجتبی علیه السلام از جدش رسول خدا صلی الله علیه وآله نقل شده است که فرمودند:« ما منا الا مقتول او مسموم ». کفایه الاثر فی النص علی الائمه الاثنی عشر، ص 162.
6 ) مقام محمود « و اساله ان یبلغنی المقام المحمود لکم عند الله »
در قرآن کریم خدای سبحان به پیامبرش می فرماید: نماز شب بخوان تا به مقام محمود برسی. (اسراء/ 79 ).
مقام محمود از نگاه بیشتر مفسران ، یعنی مقام شفاعت ، شفاعت کردن برای هرکسی میسر نمی شود ، تنها برای کسی است که عهد و پیمانی از نزد خدای سبحان گرفته باشد « لا یملکون الشفاعه الا من اتخذ عند الرحمن عهدا » (مریم / 87 ). خلاصه اینکه در این فراز از زیارت عاشورا مقام محمود(شفاعت ) از خدای بزرگ درخواست می شود.
7 ) مقام مشارکت در مصیبت ولی معصوم
« یا ابا عبد الله لقد عظمت الرزیه و جلت و عظمت المصیبه بک علینا... و اسال الله بحقکم ...ان یعطینی بمصابی بکم افضل ما یعطی مصابا بمصیبته ». یعنی مصیبت شما را، مصیبت خودم می دانم ؛ « الحمد لله علی عظیم رزیتی »
این مقام، مقام بسیار عظیمی است و خیلی باید درباره اش بحث کرد. حکایت زیارت عاشورا، حکایت یکی شدن با اهل بیت علیهم السلام است، قرار است از این طریق، به شجره و حیات طیبه متصل شویم .
8 ) مقام برائت و دوری جستن از بعضی جریان ها و افراد و نیز بعضی خصوصیت ها؛
« یا ابا عبد الله انی اتقرب الی الله ... و الیک بموالاتک و بالبراءه ممن اسس اساس ذلک ... برئت الی الله و الیکم منهم و اتقرب الی الله ثم الیکم بموالاتکم و موالاه ولیکم و بالبراءه من اعدائکم ... ». به طور کلی تولی و تبری ، و حب و بغض فی الله و لله ؛ دو بال پرواز به قله های تقرب به خدای سبحان و اهل بیت علیهم السلام است ؛ چنانکه این مطلب به زیبای در زیارت عاشورا تبلور یافته و تبیین شده است. اساسا محکم ترین دستگیره ایمان همین حب و بغض فی الله است . چنانکه رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند :« اوثق عری الایمان الحب فی الله و البغض فی الله » (الکافی ، ج2 ، ص 126 ).
9 ) مقام لعن
« اللهم العن اول ظالم ظلم حق محمد و آل محمد ... » این مقام نیز ، از اهمیت بسیار بالای برخوردار است ؛ زیرا در زیارت عاشورا بر سلام تقدم دارد ، اول صدتا لعن و بعد صد سلام ( اول جاروب کن خانه را، سپس میهمان طلب ).
نکته: چهره اصلی برائت و لعن، بعد از ظهور دیده می شود ؛ زیرا ما ، قبل از ظهور آگاهی چندانی نداریم کسانی که باعث و بانی ماجرای کربلا بوده اند ، ما را از چه نعمت های زیاد و برکات بزرگی ، محروم کرده اند .
10 و 11 ) دو مقام سلم و حرب ، و اتحاد و یگانگی با اهل بیت عصمت علیهم السلام
« انی سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم و ولی لمن والاکم و عدو لمن عاداکم »
این مقام، عبارت است از یگانگی و اطاعت کامل از اهل بیت علیهم السلام ، برای تشکیل یک شبکه متحد در راه تحقق منویات این خاندان ؛ به گونه ای که در صلح و جنگ ، و دوستی و دشمنی با هرکسی ، پیرو کامل و صددرصد اهل بیت علیهم السلام باشد.
12 ) مقام ایثار
ایثار یعنی بذل بهترین ها، و ما در زیارت عاشورا بهترین داشته های خود یعنی پدر و مادر را ، فدای امام می کنیم « بابی انت و امی ».
13 و 14 ) مقام قرب به خدا و اولیای خدا
باید گفت: مقام قرب و نزدیکی به خدا و اولیاء و برگزیدگان خدا ، بالاترین مقام ممکن و کمالات انسانی است، منتها مراتب بالای آن ، فقط به کمک و دستگیری ولی خدا که در این مسیر پیشتاز است ، ممکن می شود. در چند فراز از زیارت عاشورا ، یکی از عوامل مهم تقرب به خدا و تقرب به محبوب ترین خلق خدا ، که عبارتند از خمسه طیبه (اصحاب کسا) ، ولایت پذیری و دوستی با اهل بیت علیهم السلام و برائت جستن از دشمنان آنها ، بیان شده است « اللهم انی اتقرب الیک ... بالبراءه منهم و اللعنه علیهم و بالموالاه لنبیک و آل نبیک علیه و علیهم السلام ».
مخصوصا دوستی با امام حسین علیه السلام و دشمنی و برائت از دشمنان آن حضرت ، از عوامل قرب به خدا و اولیای خدا دانسته شده « یا ابا عبد الله انی اتقرب الی الله و الی رسوله و الی امیر المومنین و الی فاطمه و الی الحسن و الیک بموالاتک و بالبراءه ممن اسس اساس ذلک ... ».
15 ) مقام شناخت و معرفت اهل بیت علیهم السلام
« فاسال الله الذی اکرمنی بمعرفتکم و معرفه اولیائکم » معرفت ولی و حجت خدا آن قدر دارای اهمیت است ، که امام صادق علیه السلام فرمودند: در زمان غیبت دعای طلب معرفت از خدا نسبت به خودش ، پیامبر و حجتش را ، زیاد بخوانید.( الکافی ، ج1 ، ص 337 ). و معرفت حجت خدا در هرزمانی آن قدر مهم است ، که عدم شناخت او مساوی با گمراهی از دین است « ... اللهم عرفنی حجتک فانک ان لم تعرفنی حجتک ضللت عن دینی » ( همان ).
16 ) مقام ثبات قدم در دنیا و آخرت
« ان یثبت لی عندکم قدم صدق فی الدنیا و الآخره ... »
ثبات قدم و استقامت داشتن در دین و درهمه ای امورات زندگی و اهل تزلزل نبودن و هر لحظه رنگ عوض نکردن ، از برجسته ترین عوامل تکامل انسان و رستگاری و خوشبختی او ، محسوب می شود ؛ لذا در زیارت عاشورا در دو جا ، از جمله در سجده در بهترین و نزدیک ترین حالت انسان به خدا ، ثبات قدم صادقانه خواسته شده است « و ثبت لی قدم صدق عندک مع الحسین و اصحاب الحسین ».
17 ) مقام رجعت
« و ان یرزقنی طلب ثارکم مع امام مهدی ظاهر ناطق منکم » رجعت مقامی است که هرکسی قادر نیست به این مقام برسد ؛ چرا که رجعت فقط برای برخی مومنین و برخی کفار اتفاق می افتد.
خونخواهی امام حسین علیه السلام در رکاب امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف ، اگر ظهور طول بکشد ، فقط در صورت رجعت مقدور خواهد بود .
18 ) مقام مشمول درود و صلوات خدا قرار گرفتن
« اللهم اجعلنی فی مقامی هذا ممن تناله منک صلوات و رحمه و مغفره » این مقام نیز ، یکی از مقامات بسیار عظیم و بلندی است که در زیارت عاشورا ؛ آن را از خدای سبحان می خواهیم .
خدای سبحان به عظمت قرآن و عترت ، این دعاهارا در حق همه مومنین مخصوصا قرائت کنندگان زیارت عاشورا ، مستجاب گرداند و این خواسته های مهم و مقامات با عظمت را ، برای آنها عنایت فرماید ؛
آمین یا رب العالمین .
اللهم عجل لولیک الفرج