مغز سالم یعنی تاب آوری بیشتر
مغز سالم یعنی تاب آوری بیشتر این همان آگاهی نخست است که باید مد نظر داشته باشیم.
پس مراقب مغز خود باشیم و از هر آنچه که کارکرد مغز را دچار اختلال میکند پرهیز کنیم.
انجام منظم بعضی ورزشها به ویژه ورزشهای هوازی، خلق و خوی مفید و کارکرد بهتر مغز را در پی دارد. ورزش، سلول های اصلی مغز را تولید می کند که این سلولها معمولا دراثر استرس و پیری کاهش می یابد.
این سلولهای اصلی سبب افزایش جریان خون به مغز، تقویت و رشد نورون ها، افزایش آنتی اکسیدان ها و نخستین نورون ها می شود .
ورزش کردن، تنش، اضطراب و افسردگی را کاهش می دهد و همچنین سبب بهبود خواب و افزایش انرژی مفید است ورزش میتواند موجب توسعه تاب آوری باشد .
گذشته از ورزش کردن ، خورن غذاهای خوب و مناسب هم میتواند بر تاب آوری تاثیر داشته باشند .
خوراکی های نیرو بخش مغز مثل آنتی اکسیدانها و انواع ویتامین ها بخصوص ویتامین D و پروتئین ها باعث بهبود وضعیت سلولهای عصبی و جلوگیری از پیری سلولهای عصبی میشود.
نرگس زمانی مترجم و نویسنده خانه تاب آوری در ادامه این یادداشت اضافه میکند سلولهای عصبی سالم یعنی عملکرد درست سلولها، در نتیجه واکنشهای مناسب و به موقع مغز . یعنی صبر و تاب آوری بیشتر برای پیدا کردن پاسخ های درست ذهنی، تصمیم گیری های درست و نهایتا عملکرد بهتر اندامها. به نظر می رسد که ورزش منجر به رشد (بخش پیش پیشانی مغز)PFC و هیپوکامپ می شود.
بخش پیش پیشانی مغز در فرایندهایی مثل برنامه ریزی رفتارهای شناختی پیچیده، بیان شخصیت، تصمیم گیری و تعدیل رفتار اجتماعی نقش دارد. در واقع فعالیت اصلی این قسمت از مغز، تنظیم اعمال و افکار بر اساس اهداف درونی است.
- خواب یکی دیگر از عواملی است که به مغز انرژی می دهد و آن را تقویت می کندو موجب توسعه تاب آوری است .
یک خواب خوب شبانه به پاکسازی مغز از مواد سمی کمک می کند. ما نمی توانیم تصور کنیم چگونه حتی یک کمبود خواب ناچیز به طور قابل توجهی به سلامت و کارکرد مغزی آسیب می رساند.
کمبود خواب عاملی است که ترشح کورتیزول را تحریک می کند و گویا به ویژه روی هیپوکامپ که مسئول یادگیری است تاثیر می گذارد و حافظه، قدرت تصمیم گیری و حل مشکلات زدودن خاطرات آسیب زای روحی و انجام اموری که نیاز به سرعت و دقت دارند را مختل می کند.
بیشتر بزرگسالان هر شب بین ۷ تا ۸ ساعت، به خواب نیاز دارند تا بهترین احساس و کارکرد را داشته باشند. کمتر از این مقدار، حالت روحی و کارکردشان را بد می کند.
مصرف بیش از حد کافئین، نیکوتین و الکل به ویژه در ساعات پیش از خواب، تنظیم خواب را به هم می زنند کافئین و نیکوتین محرک هستند، الکل فرایند خواب رفتن را آسان می کند اما بر عملکرد (بخش پیش پیشانی مغز)PFC تاثیر منفی دارد. کشیدن سیگار، خطر افزایش افسردگی، اضطراب و حملات عصبی را افزایش می دهد.
این همچنین به حافظه ضربه زده و خطر ابتلا به فراموشی را افزایش می دهد و همانند توتون و ماریجوانا، جریان خون به مغز را کاهش داده و حافظه را مختل می کند. مصرف الکل به صورت مخربی روی حالت ارتجاعی مغز تاثیرگذار است. همچنین می تواند در صورت استفاده مداوم اندازه مغز را کوچک کند.
مغز سالم یعنی تاب آوری بیشتر
کافئین بیش از حد به دلیل محدود کردن فشار خون به مغز، کارکرد آن را مختل کرده و می تواند منجر به بی خوابی، اضطراب و برانگیختگی بیش از حد شود.
معمولا تا سقف ۰۴/۰ میلی گرم کافئین در روز، یعنی حدودا چهار فنجان قهوه برای بیشتر افراد بالغ و سالم بی خطر به نظر می رسد. اما این میزان به راحتی می تواند با نوشیدن نوشابه های انرژی زا، نوشیدنی های کافئین دار و یا نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه از مرز خطر عبور کند.
فشار خون بالا می تواند سبب ایجاد لخته های خون و یا خونریزی های کوچک در مغز بشود. معمولا فشار خون بالا را میتوان با ورزش، خواب مناسب، خوردن سالم و در صورت نیاز با دارو درمان کرد.
زمانی که مغز، خطر را درک می کند؛ تغییراتی در بدن به وجود می آید تا به استرس پاسخ دهد. این تغییرات ما را برای حرکت به سوی جنگ یا فرار، آماده می کند. مغز شفاف تر می شود، برانگیختگی استرس به معنی افزایش قدرت عضلات ، فشار خون، ضربان قلب و بالا رفتن قند خون است تا سوخت بیشتری به عضلات برسد. بدن به طور ایده آل، انرژی مصرف می کند و سپس به حالت عادی بازگشت می کند. با این حال هنگامی که برانگیختگی از بین برود، مشکلات رخ داده است. و اثرات آن کم و بیش باقی می ماند.
آیا تاکنون احساس کرده اید بیش از حد، تحت تاثیر تحریک افکار و گفت وگوها قرار گرفته اید؟
تاکنون احساس کرده اید بیش از حد بی احساس و یا خسته برای انجام کاری هستید؟
استرس بیش از حد، وضعیت خوب جسمانی را تغییر می دهد. درک این نکته به شما کمک می کند که عادت تحریک پذیری را کنترل کنید و بدانید که چگونه آن را مدیریت کنید.
“خوب است دوباره یاد آور شوم که مغز سالم یعنی تاب آوری بیشتر . پس مراقب مغز خود باشیم و از هر آنچه که کارکرد مغز را دچار اختلال میکند پرهیز کنیم .“