چرا از غدیر باید تجلیل و تبلیغ کرد ؟ (قسمت دوم )
بسم الله الرحمن الرحیم
برای اثبات لزوم تجلیل و تبلیغ از غدیر( که بزرگترین عید اسلامی و یاد آور انتصاب امیرالمومنین علی علیه السلام به دستور خدای سبحان توسط پیامبراکرم صلی الله علیه وآله به ولایت و امامت ، و حاکمیت جهان اسلام و معرفی او به عنوان امام و پیشوا ، و ولی امر مسلمین است) به سه دلیل روایی اشاره شد ، در این قسمت نیز چند دلیل قرآنی و روایی برای لزوم و ضرورت تجلیل از غدیر می توان اقامه کرد که به برخی از آنها اشاره می کنیم .
4 ) عبرت گیری
خدای سبحان درقرآن کریم داستان های گذشتگان را زیاد بیان فرموده اعم ازسرگذشت انسان های خوب وبد، حتی داستان شیطان را درچندین سوره وآیه به مناسبت های مختلف یاد آورشده است. یکی ازعمده ترین اهداف نقل این داستان ها وتاریخ گذشتگان عبرت گیری ازسرگذشت آن ها است، چنانکه قرآن می فرماید:« لقد کان فی قصصهم عبره لاولی الالباب ...، در سرگذشت آنها درس عبرتی برای صاحبان اندیشه است »( یوسف / 111 ).
بدون شک غدیر یک حادثه نیست ، بلکه یک تاریخ درس آموز وعبرت انگیز، و یک مکتب پویا است؛ لذا سخن گفتن ازغدیر وتجلیل سالانه ازآن، زمینه عبرت گیری ودرس آموزی ازغدیررا فراهم می کند. عبرت گیری ازکسانی که ازدانشگاه غدیررفوزه شدند ودرس آموزی والگوگیری ازکسانی که باتمام وجود ازغدیر و پیام های نجات بخش و حیات آفرین آن دفاع و حمایت کردند تا دیگر وارث غدیر وعلیی زمان یعنی مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف تنها نماند ومظلومیت جدش امیرالمومنین علیه السلام تکرارنشود .
5 ) تعیین مرجع دینی
یکی ازاهداف مهم بحث ازغدیر، تعیین مرجع دینی ومبین احکام است؛ زیرا بحث از مساله امامت دو جنبه دارد: یکی جنبه تاریخی و دیگری جنبه دینی و عملی . بر فرض که از لحاظ جنبه تاریخی وقت و زمان آن گذشته باشد، اما از لحاظ جنبه دینی، اثرآن تاکنون باقی است و تا روز قیامت نیز باقی خواهد ماند ؛ زیرا اگر از امامت و ولایت بحث میکنیم، یک جهت مهمش این است که مرجع دینی ما کیست و دین را از چه کسی باید اخذ کنیم؟ سنت واقعی پیامبرخدا صلی الله علیه و آله نزد چه کسانی است؟ قول چه کسانی بعد از آن حضرت حجت است؟. خوشبختانه حدیث متواترثقلین که فریقین آن را نقل کرده اند( صحیح مسلم ، کتاب فضایل صحابه ، ص 1008 .الصواعق المحرقه ، ص230 . ینابیع الموده ، ج 1 ، ص 99 – 106 ) و... .
، مقام مرجعیت علمی اهلبیت عصمت(علیهم السلام) را ثابت می کند؛ زیرا رسول خدا صلی الله علیه وآله فرموده است: به قرآن و اهلبیت من مراجعه وتمسک کنید.
بنابراین تعیین مرجع دینی یک مساله مبتلابه وکاربردی است و به درد امروز ما می خورد، یعنی ما باید دریاد گرفتن احکام ببینیم عترت چه گفته است (مجموعه آثار شهید مطهری، ج 21 ، ص 125 )، ومعرفت دینی ودستورات زندگی را ازمکتب غدیر و امامت فرابگیریم، نه ازمکتب صحابه و خلافت که درمقابل مکتب غدیر بازگشایی شد.
6 ) تقویت وتثبیت قلوب
خدای سبحان، وقتی به پیامبرش ازسرگذشت وتاریخ گذشتگان خبرمی دهد، علتش را چنین بیان می کند:« و کلا نقص علیک من انباء الرسل ما نثبت به فوادک ...، ما از هر یک از سرگذشتهای انبیا برای تو بازگو کردیم، تا به وسیله آن، قلبت را آرامش بخشیم؛ و ارادهات قوی گردد»( هود / 120 ).
بنابراین یکی دیگر ازاهداف طرح بحث غدیر این است که قلوب پیروان غدیرتقویت شود ودرشداید وسختیها صابر و با استقامت باشند، ودرعقیده ای که دارند محکم واستوار بمانند ودستخوش تندباد های شبهات دشمن نشوند و بدانند که عقاید واحکام خودشان را ازمنبعی گرفته اند که رسول خدا صلی الله علیه وآله ، آن را معرفی نموده و اطاعت از قرآن کریم و عترت طاهره را که منتخب غدیر سر سلسله آنها به شمار می رود ، یگانه راه نجات ورستگاری بیان داشته است .
به طورخلاصه می توان گفت اثرات بسیارمثبت وسازنده که تجلیل ازغدیر، به جا می گذارد قرارذیل است:
اولا منطق مستدل شیعه را روشن میکند، و ثابت می سازد که گرایش در حدود[چند] صد میلیون مسلمان به تشیع- برخلاف تبلیغات زهرآگین عدهای- مولود جریانهای سیاسی یا نژادی و غیره نبوده است، بلکه یک منطق قوی متکی به قرآن و سنت موجب این گرایش شده است.
ثانیا ثابت میکند که پارهای اتهامات به شیعه- که سبب فاصله گرفتن مسلمانان دیگر از شیعه شده است- از قبیل اینکه شیعه غیرمسلمان را بر مسلمان غیرشیعه ترجیح میدهد و از شکست مسلمانان غیر شیعه از غیر مسلمان شادمان میگردد، و از قبیل اینکه شیعه بهجای حج به زیارت ائمه میرود، و...، بیاساس و دروغ است.
ثالثا شخص شخیص امیرالمومنین علی علیه السلام را که مظلوم ترین و مجهولالقدرترین شخصیت بزرگ اسلامی است و میتواند مقتدای عموم مسلمین واقع شود، و همچنین ذریه اطهارش را به جهان اسلام معرفی میکند. (مجموعه آثارشهید مطهری، ج 25 ، ص33 ).