رقیه محمدیان مصمم
7 یادداشت منتشر شدهواژه های کاربردی در پرورش زنبور عسل
واژه های کاربردی در پرورش زنبور عسل
1- سیاست های دامپروری: مجموعه بایدها، نبایدها، تصمیمات و تدابیری که وزارت جهاد کشاورزی (معاونت امور تولیدات دامی) بر اساس قوانین، مقررات و دستورالعملها برای حفظ، توسعه و تشویق سرمایهگذاری در فعالیت های دامپروری، قانونمند کردن و ساماندهی امور مرتبط با دام در راستای حفظ منابع ژنتیکی، افزایش تولید، ایجاد امنیت شغلی، اشتغالزایی و کاربرد فن آوری روز در امر پرورش، تغذیه، اصلاح نژاد، نگهداری منابع دامی و همچنین ساختمانها، تاسیسات و تجهیزات مربوط به این فعالیت ها و حفظ امنیت سرمایههای دامی اتخاذ مینماید.
2- سیاستهای بهداشت دام: مجموعه سیاستهای سازمان دامپزشکی کشور در قالب دستورات بهداشتی است که برای تامین و گسترش بهداشت عمومی و جلوگیری از انتشار بیماریهای مشترک دام و انسان اتخاذ میگردد.
3- نظام جامع دامپروری کشور: مجموعه قوانین، مقررات، ضوابط، چهارچوبها، استانداردها و الگوهایی است که بر اساس آن کلیه فعالیتهای مطالعاتی، طراحی، اجرایی و مدیریتی در خصوص پرورش، اصلاح نژاد، تغذیه، تولید مثل، زیستفنآوری جدید (بیوتکنولوژی) و نانوفنآوری منابع دام در جهت ارتقای کمی و کیفی تولیدات مربوط سامان مییابد.
4- دستورالعملهای فنی: مجموعهای از مشخصات فنی، روشها و ضوابطی است که بر اساس اصول علمی و فنی موجود در کشور و جهان با توجه به شرایط اقلیمی، زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و برای ارتقای کیفیت طراحی، اجرا، نگهداری و بهره برداری از طرحها تهیه و تدوین میشود.
5- دستورالعملهای بهداشتی: مجموعهای از شاخص های بهداشتی، روشها و ضوابطی است که بر اساس اصول علمی و بهداشتی موجود در کشور و جهان با توجه به شرایط بهداشتی، شیوع و انتشار بیماریهای دام جهت ارتقای بهداشت عمومی، جلوگیری از انتشار و مبارزه با بیماریهای دام تهیه و تدوین میشود.
6- حریم: محدوده سرمایه های مربوط به منابع دامی و مستحدثات آنها که بر اساس ضوابط و مقررات قانون سازمان دامپزشکی کشور و قانون نظام جامع دامپروری به منظور حفظ فعالیتهای دامپروری و جلوگیری از اشاعه بیماریهای دامی و مشترک انسان و دام تعیین میگردد.
7- مقررات فنی: مجموعهای از مشخصات فنی که بر اساس ضوابط، استانداردها، اصول علمی و روشها با رعایت مراتب این دستورالعمل و سایر مقررات مربوطه اعمال میگردد.
8- مناطق مسکونی: شهرها، شهرکها، روستاها و کانون های اسکان عشایر که به نحوی از انحاء دارای جمعیت و سکنه هستند.
9- نظارت: مجموعه اقداماتی که برای کنترل و حصول اطمینان از صحت انجام کار در چهارچوب ضوابط فنی و بهداشتی اعلام شده توسط معاونت بهبود تولیدات دامی و ادارات کل دامپزشکی استانها صورت میگیرد.
10- متقاضی: شخص حقیقی یا حقوقی که بر اساس شرایط مندرج در گردش کار صدور مجوزهای موضوع این برنامه نسبت به ارائه درخواست خود به مراجع ذیربط اقدام مینماید.
11- برنامه کوچ زنبور عسل: چگونگی جابهجایی کلنیهای زنبور عسل از منطقه ای به منطقه دیگر به منظور بهرهبرداری بهینه از منابع تولید نظیر شهد و گرده و حفظ یا افزایش جمعیت کلنیها و تولید محصولات از زنبورعسل.
12- کندو: به محل زندگی زنبور عسل اطلاق میگردد.
13- کندوی بومی: کندویی که فاقد قاب متحرک باشد.
14- کندوی مدرن: کندویی با قابهای متحرک و قابل تعویض که با ابعادی مطابق با معیارهای فنی ساخته شده است.
15- کندوی با جمعیت: کندویی که حاوی یک کلنی زنبور عسل باشد.
16- زنبوردار: به شخصی اطلاق میشود که به پرورش و نگهداری زنبور عسل اشتغال دارد.
17- کلنی زنبور عسل: به مجموعه ای از زنبورهای داخل یک کندو گفته میشود.
18- زنبورداری ثابت: شیوهای از زنبورداری که کلنیهای زنبور عسل در طول سال در یک محل نگهداری
میشوند.
19- زنبورداری کوچرو: شیوهای از زنبورداری که کلنی های زنبور عسل در طول سال برای استفاده از شرایط اقلیمی و استعدادهای محیطی مناطق مختلف به دو صورت درون استانی و برون استانی جابه جا می شوند.
20- زنبورستان: محلی که دارای مجموعه امکانات زنبورداری از جمله کندو، کلنی، زنبور عسل و وسایل زنبورداری باشد.
21- زنبور پاکتی: مجموعه ای از یک ملکه بارور و تعداد چندهزار زنبور کارگر به وزن یک تا یک و نیم کیلوگرم که برای ایجاد کلنی های جدید تهیه شده و حمل و نقل آنها در یک پاکت یا جعبه کوچک مخصوص انجام میشود.
22- واحد پرورش ملکه زنبورعسل: زنبورستانی که در آن تولید ملکه زنبور عسل بر اساس شیوه های علمی صورت میگیرد.
23- صحرای شهد خیز: صحرایی که دارای پوشش گیاهی مناسب به منظور بهره برداری زنبور عسل جهت تولید شهد و گرده باشد.