در صلوات بر پیامبراکرم (ص) چرا شیعیان آل آن حضرت را ذکر می کنند اما سنی ها ذکر نمی کنند ؟

28 فروردین 1403 - خواندن 6 دقیقه - 821 بازدید


چرا شیعیان در صلوات فرستادن برمحمد(صلی الله علیه وآله) ، آل آن حضرت را هم اضافه می کنند، ولی اهل تسنن آل را ذکر نمی کنند یا آل و اصحاب را با هم می آورند ؟ آیا این کار شیعیان دلیل قرآنی هم دارد یا خیر ؟

پاسخ

صلوات ودرود فرستادن برپیامبراکرم (صلی الله علیه وآله) یکی از بهترین اعمال است ، از این رو خدای سبحان وملایکه های الهی در این کار، ازهمه سبقت گرفته وبرآن حضرت درود می فرستند و به افراد با ایمان هم دستور می دهد که به آن حضرت درود بفرستند. چنانکه قرآن کریم می فرماید :« ان الله و ملائکته یصلون علی النبی یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه و سلموا تسلیما ، خدا وفرشتگان بر پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله ) درود می فرستند ، ای کسانی که ایمان آورده اید بر او صلوات و سلام بفرستید»(احزاب/56 ).

خدای سبحان که به اصل درود فرستادن برپیامبرش دستور می دهد ، رسول خدا صلی الله علیه وآله ( که به نص صریح قرآن کریم « و ما ینطق عن الهوی ، ان هو الا وحی یوحی »( نجم/3 و4 ) است، یعنی از روی هوا وهوس سخن نمی گوید هرچه می گوید از وحی است )، کیفیت درود فرستادن را بیان کرده است ؛ زیرا وقتی آیه فوق نازل شد و مومنان را امر به درود فرستادن برآن حضرت نمود ، آنها پرسیدند: چگونه درود بفرستیم ؟ حضرت فرمودند بگویید :« اللهم صل علی محمد و آل محمد کما صلیت علی ابراهیم و آل ابراهیم انک حمید مجید و بارک علی محمد و آل محمد کما بارکت علی ابراهیم و آل ابراهیم انک حمید مجید »( بحار الانوار ، ج 27 ، ص 258 ).

از این بیان معلوم می شود که در موقع فرستادن صلوات ، باید آل محمد(صلی الله علیه وآله) را نیز ذکرکنیم ، تاصلوات کامل شود و این که اهل تسنن معمولا در سخنرانی ها ونوشته های شان ، تنها برپیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) درود می فرستند و می گویند:« صلی الله علیه وسلم» ، کاملا برخلاف دستور آن حضرت است.

علاوه براین ، طبق روایاتی که فریقین( شیعه وسنی ) نقل کرده اند ، رسول خداصلی الله علیه وآله از درود فرستادن ناقص و مقطوع ، نهی نموده و چنین فرموده است:« برای من درود مقطوع و ناقص نفرستید ، عرض کردند مقصود از درود مقطوع چیست ؟ حضرت فرمودند: نگویید: اللهم صل علی محمد ، وسکوت کنید ، بلکه لازم است بگویید:« اللهم صل علی محمد و علی آل محمد ».( وسایل الشیعه ، ج 7 ، ص 207 . بحار الانوار ، ج5 ، ص 209 ، ج 90 ، ص 14 .و.... الصواعق المحرقه ، ص146).

افزون بر مطلب فوق ، مفسران واقعی قرآن کریم ، یعنی امامان معصوم(علیهم السلام) با استناد به قرآن کریم ، مشروعیت بلکه لزوم فرستادن صلوات برآل محمد(صلی الله علیه وآله) را اثبات نموده است و آن اینکه در زمانی که حضرت امام رضا(علیه السلام) در مرو حضور داشت ، روزی در مجلس مامون در حالی که جمعی از علمای عراق وخراسان گرد آمده بودند ، آن حضرت نیز، حضور یافت و مباحثی زیادی در آنجا مطرح شد، از جمله حضرت فرمود: همه حتی دشمنان می دانند که وقتی آیه 56 سوره احزاب نازل شد ، مردم گفتند: ای رسول خدا! (صلی الله علیه وآله) ما چگونگی سلام بر تو را دانستیم، اما صلوات فرستادن بر شما چگونه است؟ حضرت فرمود: این طور بگوئید: « اللهم صل علی محمد و آل محمد کما صلیت علی ابراهیم و آل ابراهیم انک حمید مجید ».

سپس امام رضا علیه السلام فرمود: آیا میان شما مردم، در این موضوع اختلافی هست؟! همه گفتند: خیر، مامون گفت: این مطلب عاری از هر اختلاف بوده و مورد اتفاق و اجماع همگان است، ولی آیا در مورد «آل» آیهای واضح تر در قرآن سراغ داری؟ حضرت فرمود: آری، بگوئید مراد از یاسین در سوره ی یس که خدای سبحان می فرماید:« یس* و القرآن الحکیم* انک لمن المرسلین » چیست ؟

همه گفتند: بیهیچ شکی ، مراد از «یاسین» محمد(صلی الله علیه وآله) است، حضرت فرمود: خداوند از این بابت به محمد(صلی الله علیه وآله) و آل او آنچنان فضلی عطا فرموده که هیچ اندیشمندی با اندیشه و تفکر نمی تواند کنه آن را درک کند، چرا که خداوند جز بر پیامبران (علیهم السلام) بر هیچ کس سلام نفرستاده است، خدای سبحان فرموده:« سلام علی نوح فی العالمین »(صافات/79) و نیز فرموده :« سلام علی ابراهیم »(صافات/109) وهمچنین فرموده است :« سلام علی موسی و هارون »(صافات/120).

ولی نفرموده : «سلام علی آل نوح»، « سلام علی آل ابراهیم» و «سلام علی آل موسی و هارون»، اما خدای سبحان « سلام علی الیاسین »(صافات/130) فرموده است که مراد از آن ، آل محمد(صلی الله علیه وآله) است.

مامون گفت: براستی دریافتم که شرح و بیان این(گونه مطالب دقیق ومستند ) در معدن نبوت است(تحف العقول ، ص 433 ).

بنابراین درود فرستادن بررسول خدا(صلی الله علیه وآله) همراه با آل آن حضرت نه تنها مورد دستور خود آن حضرت است ، بلکه این مطلب ریشه قرآنی دارد وخدای سبحان بر آل آن حضرت سلام فرستاده است. کسانی که در صلوات فرستادن برآن حضرت ، آلش را جدا می کند در واقع یک نوع مخالفت با آموزه ای قرآن کریم است .