درمان پای پرانتزی یا ژنوواروم با ورزش

24 دی 1402 - خواندن 8 دقیقه - 8892 بازدید

این عارضه، یک ناهنجاری اسکلتی ست و به حالتی گفته می شود که زانوها به سمت خارج مایل شده باشد و پاها به صورت خمیده و کمانی به نظر برسد، طوری که وقتی مچ پاها به هم نزدیک باشد، زانوها به هم نمی رسند، این حالت در کودکان زیر سه سال شایع تر است، ولی بعد از آن احتیاج به مداخله پزشکی دارد و باید اصلاح شود.

مهم ترین علل پرانتزی شدن پاها

علت بروز بخاطر برخی بیماری های استخوانی از جمله روماتیسم، نرمی استخوان، پوکی استخوان، عدم هماهنگی در صفحه رشد، پارگی کپسول زانو، پارگی رباط یا بد جوش خوردن شکستگی استخوان ران و... موجب ناهنجاری پای پرانتزی می شوند، گاهی دلیل بروز ناهنجاری پای پرانتزی زمینه ارثی دارد و ربطی به عوامل خارجی ندارد، اما نگران نباشید هر علتی که داشته باشد با انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی رفع می شود. در نهایت اگر شدت داشته باشد، راه های زیادی برای درمان آن پیدا خواهد شد و با درمان آنها شکل زانوها و پاها اصلاح خواهد شد. علت بعدی بروز بخاطر ضعف در عضلات دو سر رانی، ضعف عضله همسترینگ، کوتاهی عضله نیم غشایی و نیم وتری است. علت بعدی بخاطر عادات رفتاری غلط، بعضی از رفتارها و عادات ما می تواند روی شکل بدن و حتی فرم پاها چنین تاثیری بگذارد، مثل مواردی که به آنها اشاره می کنیم:

· الگوی راه رفتن غلط

· زود راه افتادن کودک

· بد نشستن و بد ایستادن

· استفاده از پوشک حجیم برای نوزاد

· اضافه وزن و چاقی و درصد چربی بالا

تشخیص پای پرانتزی

· خودتان زانوها را بررسی کنید

یکی از راه های تشخیص این است که در حالت ایستاده، بدون منقبض کردن عضلات، قوزک پاها را به هم بچسبانید. اگر فاصله دو زانو از هم زیاد باشد و یا آنها را مثل حالت کمان مشاهده کنید، ممکن است به این ناهنجاری دچار باشید، حتما برای اطمینان و درمان پای پرانتزی به پزشک مراجعه کنید. شدت پای پرانتزی چندین درجه دارد: خفیف، کم، متوسط و شدید

درجه اول: کمتر از ۵/۲ سانتی متر

درجه دوم: بین ۵/۲ تا ۵ سانتی متر

درجه سوم: بین ۵ تا ۵/۷ سانتی متر

درجه چهارم و شدید: بیش از ۵/۷ سانتی متر

· تشخیص نهایی را پزشک انجام می دهد

گاهی لازم است عکس رادیوگرافی هم گرفته شود. اگر دچار زانو درد شده اید، نمی توانید به راحتی راه بروید، ناهنجاری یک پا بیشتر است، شدت عارضه خیلی شدید باشد، وضعیت پاها در حال بدتر شدن است، پس از سه سالگی هنوز زانوهای کودک اصلاح نشده باشد. اگر برای درمان پای پرانتزی اقدام نکنید، ممکن است دچار عوارضی بدتر بشوید.

بهترین سن برای درمان پای پرانتزی

اگر در سنین پایین تر برای درمان پای پرانتزی اقدام کنید، زودتر به نتیجه خواهید رسید، تا اینکه بخواهید رفع این مشکل را به سنین بالاتر موکول کنید. این ناهنجاری نیاز به اصلاح و انجام تمرینات و حرکات ورزشی اصلاحی خواهد داشت. دقت کنید که این تغییر طوری نیست که بلافاصله بعد از انجام تمرینات به آن دست یابید، بلکه این اصلاحات نیاز به پایبندی به تمرینات ورزشی و حرکات اصلاحی دارد. اکنون وقت آن رسیده که چندین حرکت برای بهبود پای پرانتزی آموزش دهیم.

۱. حرکت بالا آوردن پا

نحوه انجام حرکت: روی زمین به پهلو دراز بکشید، تمام بدن باید در یک راستا باشد، پای چپ را تا جایی که می توانید بالا بیاورید، بالاتنه ثابت باشد و حرکت نکند، ۵ ثانیه در این حالت بمانید و سپس پایتان را پایین بیاورید. این حرکت اصلاحی را برای هر پا در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۲. حرکت پل باسن

نحوه انجام حرکت: به پشت روی زمین دراز بکشید، زانوهای تان را تا ۹۰ درجه خم کنید، باسن را به آرامی بالا بیاورید و در موقعیت حرکت پل باسن قرار بگیرید، موقع انقباض عضلات سرینی حدود ۲ ثانیه در همان حالت بمانید، وقتی انجام این حرکت آسان شد، می توانید پل باسن را به صورت تک پا هم انجام دهید. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۳. دایره کشیدن با توپ

نحوه انجام حرکت: توپ نرم کوچکی (بالشت یا جعبه کوچک) بین زانوهای خود قرار دهید، سعی کنید با توپی که بین زانوهایتان است یک دایره فرضی بکشید، در هر دو سمت (چپ و راست) دایره بکشید، هنگام انجام این تمرین فقط زانوها باید حرکت داشته باشد، لگن و کمر ثابت بماند. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۴. حرکت نشست کامل با وزن بدن

نحوه انجام حرکت: ابتدا صاف بایستید و پاها را به عرض شانه باز کنید، به اندازه اسکوات نیمه بنشینید و در هر نشست ۵ ثانیه صبر کنید، سپس کامل پایین بروید و به حالت چمباتمه بنشینید، آرام بلند شوید و به موقعیت شروع حرکت بازگردید. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۵. حرکت اسکوات کامل با کمک گرفتن از میز

نحوه انجام حرکت: رو به روی یک میز یا صندلی بایستید، با کمک گرفتن از میز یک اسکوات کامل بزنید، تا جایی که احساس درد ندارید، پایین بروید، سپس به حالت اولیه برگردید. این حرکت را در ۴ ست ۲۰ تایی انجام دهید.

۶. حرکت اسکوات خرسی

نحوه انجام حرکت: روی زمین خم شوید طوری که دست ها مقابل پاها قرار گیرد و پاشنه پا روی زمین باشد، زانوها را به داخل خم کنید تا جایی که کشش و انقباض را در پشت پای خود حس کنید، دست ها را اصلا حرکت ندهید و فقط زانوهای شما به داخل خم شوند، تا جایی که یک اسکوات کامل را انجام دهید. این حرکت اصلاحی را در ۲ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۷ . حرکت چرخش مفصل لگن

نحوه انجام حرکت: روی زمین بنشینید و دست ها را پشت خود قرار دهید، زانوها باید تا ۹۰ درجه خم باشند، هر پا را کامل به سمت داخل و خارج بدن بچرخانید، اجازه دهید انقباض و کشش روی عضلات داخلی ران کاملا حس شود. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۸. حرکت چرخش مفصل ران در حالت نیمه نشسته

نحوه انجام حرکت: به صورت نیمه بنشینید، مانند حرکت قبل هر پا را به داخل خم کنید، اگر برایتان سخت بود با دست از زمین کمک بگیرید. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.

۹. حرکت کشش انگشتان پا

نحوه انجام حرکت: دو زانو روی پنجه ها بنشینید، به سمت جلو خم شوید تا حدی که کشیدگی عضلات کف پا را کاملا حس کنید، سپس به موقعیت شروع حرکت برگردید. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۵ تایی انجام دهید.

۱۰. حرکت راه رفتن با کش به صورت ایکس

نحوه انجام حرکت: یک کش پیلاتس را در زیر پای خود قرار دهید و دو طرفش را در دست بگیرید، به صورت ضربدری کش را بچرخانید، حالا با کش زیر پای خود راه بروید. این حرکت اصلاحی را در ۳ ست ۱۲ تایی انجام دهید.

پیشنهاد می کنیم پیش از هرگونه اقدامی، حتما با متخصص ارتوپدی مشورت کنید.