سعید کیوان پور:شیرانی بیدآبادی
361386 : Researcher ID نویسنده و پژوهشگر مبانی جرم شناسی و روانشناسی اجتماعی Author and resear
192 یادداشت منتشر شدهضرورت حیاتی تعلیم و تربیت برای تفکیک حق از باطل ؟

ضرورت حیاتی تعلیم و تربیت برای تفکیک حق از باطل ؟
مادامی که اهمیت تعلیم و تربیت برای تفکیک حق از باطل به مردم جوامع اثبات نشود و مادامیکه گردانندگان جوامع عامل سازنده تعلیم و تربیت را به طور جدی از نظر اهداف و طرق مناسب آنها ، در متن اداره ی اجتماع قرار ندهند ، نه تنها کوششها و تکاپوهای رهبران و پرچمداران اخلاق و پیشتازان مذهب انسان ساز عقیم و بی نتیجه خواهد ماند و نه تنها کاری از دست کوشندگان روانی و اصلاح روانی انسانها از طرق علمی بر نخواهد آمد ، بلکه هر روزی که بر تاریخ بشری خواهد گذشت ، دردهای پیچیده تری بر دردهای خود خواهد افزود .
این بهانه که مردم معمولا از تشخیص حق و باطل عاجزند و درک و فهم آنان ناتوان تر است از اینکه حق و باطل را تشخیص بدهد و فریب معجونهای آمیخته از حق و باطل را نخورد ، یک بهانه ی فریبنده است که اگر در حالات معتدل ذهنی و روانی در این بهانه بنگرند و آن را تحلیل نمایند ، خود فریبی خود را کاملا احساس خواهند کرد .
این مدعا صحیح است که اگر به عامل سازنده تعلیم و تربیت برای تفکیک حق اهمیت حیاتی قائل می شدند مردم با کمال اشتقاق به زندگی با مبانی حق که در اعماق درونشان زبانه می کشد ، برای تشخیص حق از باطل می کوشیدند و در این کوشش با آن همه استعدادهای متنوع که در تشخیص واقعیات دو قلمرو انسان و جهان از خود بروز داده اند ، قطعا و قطعا موفق می گشتند . مخصوصا با نظر به اینکه دو نیروی فوق العاده عالی عقل و وجدان و حقایق بسیار عالی و سازنده ای که به وسیله پیامبران الهی و اولیاءالله و حکمای راستین همواره در اختیار انسانها بوده و میتوانند بهترین بهره برداری را از آنها بنمایند . می توان با کمال صراحت ادعا کرد که مردم جوامع امروزی ما از تبلیغات گوناگون سیاسی و اقتصادی که ساخته شده ی انسانهای گسیخته از متن مردمند تغذیه مغزی و روانی می شوند ، نه از حقایق ..این جمله را از " اریش فروم " بخاطر بسپاریم ! واقعیت های کنونی حقیقت نیستند، بلکه ساخته و پرداخته تبلیغات می باشند.
جامعه ی سالم _ اریش فروم _ترجمه آقای اکبر تبریزی .
علامه محمد تقی جعفری جلد دهم .