سوال ۴ حقوق مدنی آزمون وکالت ۹۸
۴. در نکاح منقطع، کدام مورد صحیح است؟
1.علی الاطلاق، تمکین زوجه تاثیری در نفقه ندارد.✅
2. زوجه از زمان بارداری، مستحق نفقه خواهد بود.
3. زوجه در صورت ثبت رسمی نکاح، مستحق نفقه است.
4.زوجه در صورت شرط نفقه، مستحق نفقه است،مگر اینکه زوج تمکن مالی نداشته باشد.
پاسخ گزینه ۱ میباشد.
نکته ١ - ماده 1106 ق.م ، در عقد دایم نفقه زن به عهده شوهر است ووفق ماده ١١١٣ ق.م ، در عقد انقطاع، زن حق نفقه ندارد مگر این که شرط شده یاآن که عقد مبنی بر آن جاری شده باشد.
نکته ٢ - برخی از صاحب نظران حقوقی از جمله مرحوم دکتر سید حسن امامی ومرحوم دکتر امیر ناصر کاتوزیان معتقدند ، در صورت نشوز زوجه ، بین نکاح دایم و موقت ، از حیث سقوط نفقه فرقی وجود ندارد . به بیان دیکر ، در نکاح موقت ، التزام شوهر به طور ضمنی مقید به تمکین است ودو طرف چنین اراده کرده اند که تعهد به انفاق همان موقعیتی را پیدا کندکه در نکاح دایم دارد . پس احترام به اراده آنان ایجاب می کندکه التزام مرد به دادن نفقه ، در صورت نشوز زن ساقط گردد. در این تست ، به نظر می رسد ، طراحان سوال ، برخلاف این دیدکاه ، تمکین زوجه را موثر در نفقه نمی دانند .
نکته ٣ - حق زوجه به مطالبه نفقه و همچنین التزام مرد به دادن نفقه موکول به ثبت نکاح نیست .
نکته ۴- در صورت شرط شدن نفقه ، زوجه مستحق نفقه است وزوج مکلف به پرداخت آن است وعدم توانایی و تمکن مرد تاثیری دراین تکلیف ندارد .
نکته ه - بارداری زوجه ، در صورت عدم شرط نفقه ، تاثیری ندارد ؛ زیرا نفقه در دوران بارداری مستنبط از ماده ١١٠٩ ق.م ، متعلق به زوجه است نه حمل . ماده مذکور مقرر می دارد : " نفقه مطلقه رجعیه در زمان عده بر عهده شوهر است مکر این که طلاق در حال نشوز واقع شده باشد لیکن اکر عده از جهت فسخ نکاح یاطلاق باین باشد زن حق نفقه ندارد مگر در صورت حمل از شوهر خود که در این صورت تازمان وضع حمل حق نفقه خواهد داشت "