تامل و پژوهشی در مورد تاریخ هجوم به خانه علی و زهرا (سلام الله علیهما) و دهه محسنیه( قسمت اول )

11 شهریور 1404 - خواندن 6 دقیقه - 25 بازدید

بسم الله الرحمن الرحیم


بعد از رحلت بلکه شهادت خاتم انبیا حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله در بیست و هشتم ماه صفر المظفر ، برخی در فضای حقیقی و مجازی سخن از شهادت حضرت محسن بن علی و دهه محسنیه می زنند و هجوم و حمله به خانه علی و زهرا سلام الله علیهما را سه روز بعد از رحلت رسول خدا صلی الله علیه وآله می دانند ، در حالی که روایت یا سند تاریخی دقیقی که زمان حمله به خانه حضرت زهرا سلام الله علیها را سه روز بعد از رحلت پدر بزرگوار آن حضرت بیان نماید ، در دست نیست ؛ بلکه از شواهد و قضایای تاریخی که بعد از رسول خدا صلی الله علیه و آله اتفاق افتاده ، به خوبی به دست می آید که حمله به خانه حضرت زهرا سلام الله علیها ، حدود 50 روز بعد از رحلت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله رخ داده که منجر به شهادت محسن بن علی و حضرت زهرا سلام الله علیهم شد ، در ادامه به برخی از این شواهد و قضایای تاریخی اشاره می کنیم.

در ابتدا روایت معتبری را که از امام صادق علیه السلام نقل شده است که حضرت سبب شهادت فاطمه زهرا سلام الله علیها و سقط فرزندش محسن را ، ضربت قنفذ غلام عمر با غلاف شمشیر به آن حضرت بیان می کند ، ذکر می کنیم :

طبق این روایت امام صادق علیه السلام فرمودند :« و قبضت (فاطمه ) فی جمادی الآخره یوم الثلاثاء لثلاث خلون منه، سنه احدی عشره من الهجره. و کان سبب وفاتها ان قنفذا مولی عمر لکزها بنعل السیف بامره، فاسقطت محسنا و مرضت من ذلک مرضا شدیدا، و لم تدع احدا ممن آذاها یدخل علیها ؛

حضرت فاطمه علیها السلام روز سه شنبه، سوم ماه جمادی الثانی سال یازدهم هجری از دنیا رحلت نمود. علت وفات آن حضرت همان ضربهای بود که قنفذ غلام عمر به امر او وارد کرده بود. حضرت زهرا سلام الله علیها به علت آن ضربه محسن را سقط نمود و بدین جهت به شدت بیمار شد و اجازه نداد احدی از آن افرادی که وی را اذیت کرده بودند ، نزد او وارد شوند ». دلائل الامامه (ط - الحدیثه) ؛ ص134 .

مستند دیگر شهادت و شهیده بودن حضرت زهرا سلام الله علیها ، سخن امام کاظم علیه السلام در اصول کافی است که فرمودند :« ان فاطمه ع صدیقه شهیده ، حضرت فاطمه بسیار صادق و راستگو ، و شهیده است ». الکافی (ط - الاسلامیه) ؛ ج1 ؛ ص458 .

بررسی تاریخ هجوم به خانه حضرت زهرا سلام الله علیها و شهادت محسن بن علی علیهماالسلام

هرچند تاریخ دقیق هجوم و حمله به خانه علی و زهرا سلام الله علیهما ، آتش زدن در خانه ، مصدوم شدن حضرت زهرا سلام الله علیها و شهادت حضرت محسن نقل نشده ؛ ولی با توجه به شواهد تاریخی و قضایای که بعد از رحلت رسول خدا صلی الله علیه وآله اتفاق افتاده ، معلوم می شود که اگر این حمله را سه روز بعد از رحلت آن حضرت بدانیم ، قابل خدشه و ایراد است ؛ لذا ایام بعد از رحلت آن حضرت را به عنوان دهه محسنیه دانستن نیز زیر سوال می رود. البته ناگفته نماند که مامورین اهل سقیفه چند بار به در خانه امیرالمومنین و حضرت زهرا صلوات الله علیهما رفته و خواهان بیعت از آن حضرت شدند.

اینک برخی از شواهدی تاریخی را ذکر می کنیم که تایید می کند بین رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله و شهادت محسن بن علی علیهماالسلام حدود 50 روز فاصله بوده است.

1 ) غصب فدک و ایراد خطبه فدکیه توسط حضرت زهرا سلام الله علیها در مسجد

برکسی مخفی نیست که یکی از حوادثی که بعد از رسول خدا صلی الله علیه و آله اتفاق افتاد ، غصب فدک بود که آن را با اینکه ملک شخصی و خالص حضرت زهرا سلام الله علیها بود و رسول خدا صلی الله علیه و آله سالها قبل از رحلت شان ، به دستور الهی فدک را به دخترش فاطمه زهرا سلام الله علیها بخشیده بود ، به دستور خلیفه وقت ابوبکر مصادره و از ملک آن حضرت خارج ساختند.

به گفته ای ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه ، غصب فدک و حضور فاطمه زهرا سلام الله علیها نزد ابوبکر برای اعتراض به این کار حکومت و مطالبه حق خود ، ده روز بعد از رحلت رسول خدا صلی الله علیه وآله بوده است . شرح نهج البلاغه لابن ابی الحدید، ج16، ص: 263 .

لذا حضور حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در مسجد وایراد خطبه بسیار مهم و تاریخی که معروف به خطبه فدکیه است توسط آن حضرت ، بعد از این قضیه صورت گرفته است .

بنابراین ، از اینجا معلوم می شود که در هنگام رفتن به مسجد و ایراد آن خطبه ی تاریخی در حضور مهاجرین و انصار ، حضرت دچار مصدومیت و فرزندش محسن سقط نشده بوده ؛ زیرا اولا در کیفیت راه رفتن آن حضرت نوشته اند که با وقار و طمانینه و همانند پدر بزرگوارش رسول خدا صلی الله علیه و آله راه می رفت. الاحتجاج علی اهل اللجاج (للطبرسی)، ج1، ص: 98 .

در حالی که اگر دچار مصدومیت و شکستگی پهلو می بود ، راه رفتن شان طبیعی و شبیه به راه رفتن پدبزرگوارش نبود. ثانیا حضرت در این خطبه هیج سخنی از آتش زدن درب خانه و شهادت فرزند و مصدومیت خودشان نگفته است ؛ ولی اگر ایراد این خطبه بعد از هجوم به خانه و مصدومیت خود و شهادت محسن بن علی علیهماالسلام بود ، به نظر می رسد که حضرت یقینا این حرکت ظالمانه و غیر انسانی حکومت را محکوم می کردند ، هماطور که به دیگر رفتارهای نادرست غاصبان خلافت اعتراض نمودند.