عاشورا ، « حسینی الحدوث و سجادی البقاء »

16 تیر 1404 - خواندن 5 دقیقه - 13 بازدید

بسم الله الرحمن الرحیم


السلام علیک یا ابا الحسن یا علی بن الحسین یا بن رسول الله


سالروز شهادت چهارمین امام معصوم و حجت برحق الهی حضرت سید الساجدین علی بن الحسین (علیه السلام) تسلیت باد

نقش امام سجاد(علیه السلام) در زنده نگه داشتن عاشورا و رساندن پیام حماسه خونین حسینی به اقصی نقاط جهان، بسیار کلیدی است. لذا همان تعبیری که از سید جمال الدین اسدآبادی نقل شده است که اسلام محمدی الحدوث وحسینی البقاء است ، دقیقا همان تعبیر را در مورد عاشورا می توان گفت که عاشورا حسینی الحدوث و سجادی البقاء است ، زیرا امام سجاد(علیه السلام) وهمچنین زینب کبرا(سلام الله علیها) با خطبه های آتشین وبیدار گرشان ، در کوفه وشام و درموقعیت های مختلف، ماندگاری و جهانی شدن عاشورا را پایه ریزی نمودند.

اگرافشاگری وبیان حقایق امام سجاد(علیه السلام) نمی بود ، یزیدیان وفاجعه آفرینان کربلا، جریان عاشورا را به نفع خود مصادره نموده و امام حسین(علیه السلام) ویاران باوفایش را، به عنوان باغی وطاغی معرفی کرده و برجنایت هولناک خود، رنگ وبوی الهی و معنوی و دفاع از اتحاد مسلمین می دادند وخودشان را اهل حق ، و پیروزی ظاهری شان را پیروزی حق ، بیان می کردند .

چنانکه عمرسعد درکربلا خطاب به سپاهیان خود گفت :« یاخیل الله ارکبی و باالجنه ابشری ، ای لشکر خدا سوار شوید و بشارت بهشت باد شمارا !» وابن زیاد در کوفه خدا را بر به شهادت رساندن فرزند رسول خدا(صلی الله علیه و آله) حمد می کرد و بی شرمانه اتهام دروغگویی به حماسه آفرینان عاشورا بخصوص به سرور شهیدان امام حسین(علیه السلام) وپدر بزرگوارش، می زد و... .

اما امام سجاد(علیه السلام) وعمه اش زینب کبرا(سلام الله علیها) بودند که جلو ریشه گرفتن تحریف حقایق و دروغگویی های دستگاه فاسد وظالمانه یزید وعمال خود فروخته اورا ، گرفتند و به جبر گرایی های آنها، پاسخ های کوبنده ومنطقی دادند.

امام سجاد(علیه السلام) که با علم امامت و ولایت وبا جهان بینی توحیدی، پیروزی آرمانی ومکتبی پدرش ابی عبدالله الحسین(علیه السلام) ویاران باوفایش را می دانست، و جهانی شدن و در نوردیدن نهضت حسینی، تمام مرزهای جغرافیای ، نژادی ، مذهبی ، زبانی ، قومی و...را می دید ، با افتخار، پیروزی آرمانی واهدافی سالارشهیدان ویاران باوفایش را فریاد زد ، آنجا که پس از واقعه عاشورا ابراهیم بن طلحه ازامام زین العابدین(علیه السلام) پرسید:« من الغالب؟» چه کسی پیروزشد؟ 

حضرت پیروزی حقیقی سید الشهدا حسین(علیه السلام) وحسینیان را به اعصار وامصار اعلام نموده فرمود:« اذا اردت ان تعلم من غلب، و دخل وقت الصلاه، فاذن ثم اقم ، اگر می خواهی بدانی که چه کسی پیروز شده است ، زمانی که وقت نماز شد اذان و اقامه را بگو ( می فهمی که چه کسی پیروز شده است) »یعنی نام جد چه کسی در کنار نام خدا به عظمت یاد می شود؟ همان کس پیروز است.

این پاسخ کوبنده وبیدار کننده امام سجاد(علیه السلام) ، بیان گر نوع دیگری از فتح وپیروزی است که به مراتب برتر از فتح نظامی است ، وآن پیروزشدن منطق وهدف و ماندگاری فکر واندیشه کسی است که با شهادت خویش، برای اسلام واحیای دین وارزش های آن، فداکاری کرده است ، و این است مفهوم پیروزی خون برشمشیر.

خلاصه این که بقاء عاشورا مرهون امام زین العابدین(علیه السلام) است ، همان کسی که تمام قضایا ومصایب کربلا را از نزدیک لمس کرده وسفر پرمشقت اسارت را تحمل نموده است. اما درواقع دشمن را اسیر ومقهور خود گرداند ، به گونه که وقتی از سفر اسارت برگشت ، دقیقا نقش یک ارتش مجهز وفاتح به تمام معنا را ایفا کرده بود و مرکز حکومت امویان و دشمن را آن چنان تحت تاثیر خود قرارداده بود که یزید ظاهرا به طور آشکار از شهادت امام حسین(علیه السلام) ویارانش اظهار تاسف کرد و مسئولیت شهادت شهدای کربلارا به گردن ابن زیاد انداخت و اورا لعن نمود ، چه فتح وپیروزی ازاین بزرگتر؟!

آری امام سجاد(علیه السلام) با روشنگری وخطبه ها ، و بااشک و گریه های خود، عاشورا را زنده نگه داشت وبه آیندگان تحویل داد ، از این رو می توان گفت جهانی شدن عاشورا واربعین حسینی و سرازیر شدن ده ها میلیون زایر وعزادار حسینی ، درماه محرم وصفر در کربلا کنار قبر شش گوشه جگر گوشه رسول خدا(صلی الله علیه و آله)، وامدار امام سجاد(علیه السلام) است.

آری ، عاشورا حسینی الحدوث و سجادی البقاء است.