گفتار دوم : ویژگی های، چالش ها و راه کارهای ارتباطی با نسل آلفا. فرزند پروری و تعامل برای نسل امروز یک علم ، دانش و تخصص است.
نسل آلفا به عنوان نسل دیجیتالی و نسل بچه های قرن اطلاعات ، اولین نسلی است که با تکنولوژی و دیجیتال و ابزار الکترونیکی از بدو تولد آن هم به کامل ترین فرم خود تا این زمان آشنا بوده است. این نسل توانایی های بسیار شگرفی در به کارگیری ابزار دیجیتال به دست می آورند و مغز آن ها به نسبت مغز بزرگ سالان و نسل های قبلی از پختگی، کمال و آمادگی بیشتری برای مواجه با دنیای پیشرو برخوردار است.
نمی توانید چیزی را از آن ها مخفی کنید . نمی توانید فریب شان دهید، مخفی کاری و پنهان کاری و فریب و دروغ با این بچه ها جایی و راهی ندارد، با زبان و کلام دیگران مسحور و فریفته نمی شوند
نسل آلفا در شبکه های اجتماعی دیالوگ های خود را با دیگران را تمرین می کند و مهارت کلامی ارتباطی شان را گسترش می دهند ، نیازهایشان به ارتباط را از راه دیجیتال با دیگران برطرف می کنند، با درون گرایی که از این راه ایجاد می گردد فرصت اندیشیدن بیشتری به آن ها می دهد.
بنابراین انزواجویی، گوشه نشینی و کناره جویی مانند نسل های پیشین، این تنهایی آزارشان نمی دهد .
در نسل های پیشین مرجع قدرت در ساختارهای اجتماعی پدر و مادر بودند، اما در این نسل
نظام قدرت در خانواده دچار تغییر شده است. این نسل پاسخ، پرسش های خود را از هوش مصنوعی جستجو می کنند.
هوش مصنوعی پیامبری و رهبری جامعه را عهده دار خواهد شد و ابزارهای دیجیتالی جای پدر و مادرهای سنتی در ایران را خواهد گرفت، بنابراین پدر و مادری که با دنیای نسل آلفا بیگانه باشند به سرعت کنار گذاشته می شوند. با کنار رفتن مراجع قدرت ، پدر و مادر، پدر و مادر بزرگ ها و عمه، خاله و ... کنار گذاشته می شوند . این نسل با جدایی و بریدگی از نسل گذشته و فرار از نماد ها و آیین ها به ویژه نماد ها و آیین های فوق سنتی و خرافی را کنار می زنند و بریدگی نسلی را تجربه خواهند کرد.
نسل Z هیجانی تر هستند اما نسل آلفا برخلاف نسل زد عقلانی تر عمل می کنند و با بهره گیری از تجربیات نسل Z با ثبات تر پیش می روند و تعلق گرایی دیجیتالی در این نسل بیشتر دیده می شود.
ارتباط نسل آلفا با دنیای دیجیتال و شبکه های اجتماعی و بودن در گروه های گوناگون شبکه های دیجیتال و شبکه های اجتماعی ، آنها را بصورت افرادی سخنور ، تحلیل گر توانمندی پرورش داده که قدرت موشکافی و ریز بینی بسیاری دارند و می توانند مراجع قدرت را که از هجوم اطلاعات این نسل درمانده، وحشت زده و بی دفاع شده اند را زیررگبار پرسش های بی پاسخ مراجع قدرت ببرند.
نسل آلفا ، از ایدئولوژی گریزان و فراری است و نمی خواهد همانند مرام و مسلک نسل های گذشته پیش رود و با میل و اراده و تحت حکومت و سر سپردگی آن ها بزرگ شود.
نسل آلفا نسلی سرسخت، لجوج و خودمختار است. سلطه گری ویژگی های این نسل است، برخلاف نسل گذشته که سلطه پذیر بودیم به نسل آلفا نمی توانیم زورگویی را انجام دهیم.
نسل آلفا نمی تواند آموزه های کهنه و قدیمی را بپذیرد. بنابراین رویکرد مقابله ای را با نسل پیشین می آموزد ، در نسل آلفا چیزی از نمادها را مشاهده نخواهیم کرد و نمادهای دیجیتال جهانی مبتنی بر اصول جهانی جایگزین خواهد شد.
در نسل آلفا محدوده دوستی ها کم می باشد و برخلاف نسل های سنتی به جای حضور در کوچه و خیابان، مدام در حال مطالعه و یادگیری و افزایش خود آگاهی در فضای شبکه های اجتماعی هستند.
نسل آلفا اطاعت گر و بله قربان گویی نمی داند، نگاه و نگرش نسل آلفا ستیزانه با اطاعت گری است، روحیه طغیان گری دارد، روحیه ایدئولوژی ستیزی ، سنت ستیزی دارد و هر آنچه را که با مراجع قدرت در ارتباط باشد را می خواهد تغییر دهد. نسل آلفا با تفکر و با بزرگ منشی می خواهد در مراجع قدرت، قدرت سیاسی، فرهنگی ، اجتماعی، آموزشی ، خانوادگی و... تغییر ایجاد کند.
بنابراین نمی توانیم جلوی این نسل را بگیریم باید همپای فرزندانمان پیش برویم و دانش و آگاهی و اطلاعات خود را در تمامی بخش های زندگی افزایش دهیم.
تحت فشار قراردادن این نسل پاسخی مناسب برای ما نخواهد داشت، که بسیار جبران ناپذیر هم خواهد بود.
به عنوان یک پدر ، یک مادر ،یک معلم ، یک استاد، یک دوست ، یک همکلاسی ، یک همکار ، یک مدیر و ... نسل Z و آلفا و ... را بشناسیم.
این نسل را همانگونه که هستند بپذیریم تلاش نکنیم که آنها را با معیارها و ارزش های خودمان بسنجیم و قضاوت کنیم.
پدران و مادران ، مربیان و آموزگاران و استادان ، باید سطح دانش، آگاهی ، درک و فهم و همدلی خودمان را افزایش دهیم در اینصورت این نسل خودش با ما همراه خواهد شد اگر نه نمی توانیم به خودمان و این نسل کمک و یاری کنیم .
باید حرف نسل Z و نسل آلفا را بفهمیم و درک کنیم و با آن ها همراهی و همدلی کنیم ، به جای اینکه تلاش کنیم این نسل را مانند خودمان کنیم ، دانش ، آگاهی ، مهارت های همراهی و همدلی را به اندازه این نسل افزایش دهیم .