نگاهی به عظمت و فضایل اخلاقی حضرت احمد بن موسی شاهچراغ علیه السلام
بسم الله الرحمن الرحیم
روز ششم ماه ذی القعدهالحرام ( که اولین ماه از چهار ماه حرام است که در قرآن کریم از آنها یاد شده است)، روز بزرگداشت احمد معروف به شاهچراغ از فرزندان امام کاظم و برادر بزرگوار امام رضا علیهماالسلام ، نامگذاری شده است.
احمدبن موسی شاهچراغ که قبر و حرم مطهر او و برادرش محمدبن موسی در شیراز قرار دارد ، یکی از فرزندان باعظمت امام موسی بن جعفر علیه السلام و از شخصیت های برجسته ، ولایت مدار ، سخاوتمند و دارای فضایل اخلاقی زیاد است
شیخ مفید در کتاب گرانسنگ و ارزشمند الارشاد تعداد فرزندان امام کاظم علیه السلام را ۳۷ نفر بیان کرده و حضرت ابوالحسن علی بن موسی الرضا علیهماالسلام را از همه آنها دارای مقام و منزلت بالا تر و در فضایل اخلاقی و کمالات انسانی از همه جامع تر می داند.
سپس شیخ مفید در باره ی عظمت و منزلت حضرت شاهچراغ علیه السلام می نویسد :
" احمدبن موسی مردی کریم ، صاحب جلالت و پارسا بود ، و امام موسی بن جعفر علیه السلام او را دوست داشت و( بر سایر فرزندانش جز امام رضا علیه السلام ) مقدم می داشت و مزرعه معروف خود در یسیره را به او بخشید ، و گفته اند: احمدبن موسی در زمان خود هزار بنده آزاد کرد "
الارشاد، ج۲ ، ص۲۴۵.
در زیارت نامه حضرت شاهچراغ نیز به این ویژگی او یعنی آزاد کردن هزار بنده اشاره شده است .
نقش برجسته حضرت شاهچراغ در تثبیت ولایت و امامت امام رضا علیه السلام
وقتی خبر شهادت امام کاظم علیه السلام در مدینه منتشر شد ، اهالی مدینه به خانه ام احمد رفتند. احمدبن موسی شاهچراغ با آنها به مسجد رفت ، مردم که فضایل اخلاقی و محبوبیت ایشان نزد پدرش را دیده بودند، چنین گمان کردند که امام بعد از امام کاظم علیه السلام شاهچراغ خواهد بود ؛ لذا با او بیعت کردند.
بعد از بیعت مردم با او ، ایشان بر فراز منبر قرار گرفته خطبه ی در نهایت فصاحت و بلاغت ایراد کرد و خطاب به مردم فرمود :
( ای مردم !) همان طور که همه شما با من بیعت کردید و بیعت من به گردن شماست ، من نیز با برادرم علی بن موسی الرضا علیهما السلام بیعت کردم.
بدانید او امام و خلیفه پیغمبر بعد از پدرم است ، او ولی خدا و اطاعتش از جانب خدا و رسولش بر من و شما واجب است آنگاه همه حاضران گفتار او را با جان و دل پذیرفتند و همراه وی از مسجد خارج شده و برای تجدید بیعت راهی منزل امام رضا علیه السلام شدند.
زندگانی حضرت امام موسی کاظم علیه السلام، ص ۲۷۵.
بدین صورت ولایت مداری و اطاعت تام از امام زمانش را به نمایش گذاشت.