اهمیت توجه به نیازهای مردم و حل مشکلات آنها از منظر امام صادق علیه السلام
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا جعفربن محمد ایهاالصادق یابن رسول الله
شهادت مظلومانه امام جعفر صادق علیه السلام ششمین خورشید آسمان امامت و ولایت تسلیت و تعزیت باد .
دین مقدس اسلام دین محبت و مهرورزی ، و تعاون و همکاری است و شعارش « تعاونوا علی البر و التقوی ، یکدیگر را بر انجام کارهای خیر و پرهیزکاری یاری نمایید»(مایده/ 2 ) و « هل الدین الا الحب ، مگر دین جز دوستی و مهر ورزی ( در راه خدا ) است ؟ » می باشد . (الکافی ، ج8 ، ص 80 ).
از این رو ، توجه به نیازهای مردم و حل مشکلات و شاد کردن آنها یکی از توصیه های مهم و موکد اسلام و پیشوایان دینی است . در اینجا به مناسبت شهادت رییس مذهب شیعه امام جعفرصادق علیه السلام برخی از سخنان نورانی و حکیمانه آن حضرت در این موضوع را به اختصار مرور می کنیم :
1 ) امام صادق صلوات الله علیه فرمودند :« هرگاه برای رفع نیاز برادر مسلمانم گام بردارم ، این عمل نزد من بهتر از آن است که هزار برده آزاد سازم ، و هزار اسب زین و لجام کرده ، در راه خدا (به میدان جهاد ) حرکت دهم ».
الکافی (ط - الاسلامیه)، ج2، ص: 197 .
2 ) همچنین آن حضرت فرمودند : « هیچ مسلمانی حاجت مسلمانی را بر آورده نسازد مگر اینکه خدای تبارک و تعالی او را ندا دهد: بر من است اجر و پاداش تو و کمتر از بهشت را برایت نمی پسندم ». همان ، ص 194 .
3 ) در سخن دیگری آن حضرت فرمودند :
« هر که در انجام حاجت برادر مسلمانش جهت رضای خدا تلاش کند ، خدای سبحان برای او هزار حسنه بنویسد که در ضمن آن خویشان و همسایگان و برادران و آشنایان و هر که در دنیا به او خوبی کرده آمرزیده شوند و چون روز رستاخیز شود به او گفته شود که به دوزخ برو و هر که را دیدی که در دنیا به تو خوبی کرده، به اجازه خدای عز و جل او را بیرون آور جز اینکه ناصبی و دشمن اهل بیت باشد ». همان ، ص 197 – 198 .
4 ) صفوان جمال می گوید:« من با امام صادق (علیه السلام ) نشسته بودم، ناگاه مردی از اهل مکه به نام میمون بر او وارد شد و از نداشتن کرایه و نیازمندی خود شکایت کرد،
آن حضرت به من فرمود: برخیز، به برادر خود (برای حل مشکلش )کمک کن، من با او برخاستم و باهم از محضر امام بیرون رفتیم ، سرانجام به لطف الهی نیاز او برآورده شد و من به مجلس خود برگشتم.
امام صادق (علیه السلام ) فرمود: با حاجت برادرت چه کردی؟
گفتم: پدر ومادرم فدایت ، خدا وسیله بر آورده ساختن آن را فراهم ساخت ،
حضرت فرمود: آگاه باش به راستی کمکت به برادر مسلمانت دوست داشتنی تر است نزد من از اینکه یک هفته خانه کعبه را طواف نمایی ». همان ، ص 198 .
5 ) ابان بن تغلب می گوید: « همراه امام صادق (علیه السلام ) مشغول طواف کعبه بودم ، در گرماگرم طواف ، یکی از شیعیان با اشاره از من خواست که همراه او برای بر آوردن حاجتش بروم ، ولی من دوست نداشتم طوافم با امام صادق علیه السلام را قطع نموده و با او بروم ، لذا به طواف ادامه دادم ، آن مرد دوباره اشاره کرد که همراه من بیا ، امام آن مرد را دید و به من فرمود :
آیا او تو را می خواهد ؟
گفتم : بله ، حضرت فرمود : او کیست ؟ گفتم : یکی از دوستان و شیعیان است ،
فرمود : همراه او برو ( و حوایجش را بر آورده ساز)
گفتم : طوافم را بشکنم ؟
فرمود : آری ؛
گفتم : هرچند طواف واجب باشد ؟
فرمود : بله ( هرچند طواف واجب باشد ، باز هم برای رفع حوایج برادر مومنت بشکن ). همان ، ص 171 – 172 .
این بود نمونه های کم از فرمایشات بسیار پیشوایان دینی از جمله امام صادق علیه السلام در باره ای اهمیت رفع حوایج مردم و مومنین .
خدای سبحان توفیق عمل به این آموزه های انسان ساز جعفری را برای ما عنایت فرماید
آمین یا رب العالمین .