محمد کاظمی بهمند
1 یادداشت منتشر شدهاهمیت بهبود ترافیک،کاهش آلودگی هوا و افزایش بهره وری شهری با هوشمند سازی در مدیریت حمل و نقل
در دنیای شلوغ و پر ازدحام امروز بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک با مشکلات مربوط به ترافیک، حمل و نقل عمومی روبرو هستند. جابه جایی انسان ها از یک مکان به مکان دیگر، یکی از قسمت های اصلی زندگی بوده و این جابه جایی به زمان خاصی اختصاص ندارد و در طول تاریخ همواره وجود داشته است و بدون سیستم حمل ونقل ، شهرها هرگز توسعه نمی یافتند. سیستم های حمل ونقل ، به مثابه استخوان بندی و اسکلتی هستند که کلیت اجتماعی و اقتصادی شهر را کنار هم می بافند.
اما مشکلات ترافیکی در تردد و حمل و نقل در شهرها مسئله ای است که نحوه زندگی تمام اقشار جامعه را تحت الشعاع قرار داده است. این مشکل علاوه بر مشکلات مدیریت زمان و اتلاف وقت افراد جامعه از طرفی سبب بروز مشکلات زیست محیطی و از طرف دیگر سبب تحمیل بار اقتصادی سنگینی بر بدنه جامعه و دولت می گردد.
موضوع حمل ونقل و ترافیک که امروزه به عنوان یک پدیده سیاسی- اجتماعی نقش بسیار حساس و مهمی در کیفیت وساختار اقتصادی- اجتماعی یک جامعه ایفا می نماید، اساس زندگی نوین شهری و نیازهای جابجایی انسان را شکل می دهد. انسان متمدن امروزی باید بداند در روند تکامل شهرها، توسعه سیستم های حمل ونقل به کجا می رود و چنانچه در بکارگیری واستفاده از اصول شهرسازی و ترافیک کمی غفلت کند، ناگزیر وضعیت نسل کنونی و آینده را با خطرات بسیاری مواجه می سازد.
در همین راستا فناوری اطلاعات و ارتباطات با ورود به حوزههای مختلف شهری تغییرات و تحولات شگرفی به همراه آورده است . کاهش هزینه ها، تسریع در انجام امور، افزایش سطح دقت و بهبود فرایندهای نظارت و کنترل، بخش هایی از تاثیر فناوری بر حوزههای مدیریت شهری است . سیستم های حمل ونقل شهری ، یکی از حوزههایی است که می تواند از فناوری اطلاعات و فرایندهای هوشمندسازی شهری متاثر باشند و نتایج آن در مسیر پایداری توسعه شهری مورد پیش بینی ، آینده نگری و سپس برنامه ریزی قرار گیرد.
امروزه با افزایش جمعیت، رشد اقتصادی جامعه، افزایش سفرهای شهری و همچنین افزایش مالکیت خودرو با مشکلات ترافیکی بیشتری به ویژه در شهرهای بزرگ کشور روبه رو هستیم، بدون شک یکی از مسائل اساسی در شهرها به ویژه شهرهای بزرگ، مسئله آمدوشدهای درون شهری است، در این راستا استفاده از تکنولوژی نوین سیستم حمل ونقل هوشمند (Intelligent Transportation System) است و بهره مند شدن از فواید آن، می تواند نقش موثری در ساماندهی مشکلات ترافیک از قبیل راهبندان های طولانی، زمان های تاخیر تقاطع ها و اطلاع رسانی به مسافران ایفا کند.
از جمله مزایای مهم حمل ونقل هوشمند شهری بهبود کارایی و دسترسی به وسایل حمل ونقل عمومی که کیفیت زندگی شهروندان را بهبود می بخشد و موجب صرفه جویی در هزینه های شهروندان می شود و شهر را برای گردشگران جذاب تر می کند.
از دیگر مزایای این تکنولوژی، کاهش آلودگی است، زیرا سیستم های حمل ونقل هوشمند با دسترسی به گزینه های مختلف حمل ونقل با استفاده از یک رابط و ارائه برنامه ها، استفاده از حمل ونقل عمومی را ترویج می دهد؛ این عمل به منظور کاهش استفاده از خودرو شخصی انجام می شود و عادت های دوست دار محیط زیست مانند اشتراک دوچرخه و استفاده از خودرو را تشویق می کند.ایمنی و امنیت حمل ونقل عمومی یکی دیگر از مزایای حمل ونقل هوشمند به شمار می رود؛ چرا که بهبود نظارت بر حمل ونقل عمومی می تواند به شناسایی و پاسخ به موارد اضطراری، بلایا کمک کند و در مراحل پیشرفته اجرا، میزان تصادفات را در سطح شهر کاهش دهد.
اجرای طرح هوشمندسازی حمل ونقل، انقلابی بزرگ برای رسیدن به شهری هوشمند است که نقش موثری در افزایش رفاه، کیفیت زندگی، رفت وآمد و کاهش ترافیک شهری ایفا می کند، از این رو انتظار می رود مسئولان علاوه بر اجرای این طرح و در نظر گرفتن زیرساخت های همه جانبه، مسیر رسیدن به شهری هوشمند را هموار کنند.