تایمر پلیمر سوپر جاذب آب super absorbent polymer ) در شرایط تنش خشکی بر خصوصیات فیزیکومورفولوژیکی، عملکرد محصول و انباشت متابولیت های سازگاری در گیاه دارویی ریحان اصلاح شده (Ocimum basilicum L . var. keshkeny levelu)
محل انتشار: ششمین کنگره علوم باغبانی ایران
سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,468
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
BAGHBANI06_265
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1389
چکیده مقاله:
کمبود آب و تنش خشکی از عمده ترین موانع تولید گیاهان دارویی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. امروزه با کاربرد برخی مواد افزودنی، مانند پلیمرهای سوپر جاذب آب ( super absorbent polymer – S.A.P ) می توان ضریب بهره وری آب کشاورزی را افزایش داد. این پلیمرها قادرند مقادیر زیادی آب حاصل از بارندگی و یا آب آبیاری را جذب کرده و از فرونشت آن جلوگیری کنند و در شرایط خشکی مجددا آنرا در دسترس گیاه قرار دهند. این پژوهش به منظور تاثیر پلیمر سوپر جاذب بر مقاومت به تنش خشکی گیاه دارویی ریحان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه سطح آبیاری که هر یک از این سطوح نیز دارای پنج تکرار بودند، اجرا شد(جمعا شصت گلدان). مقادیر پلیمر در چهار سطح صفر(شاهد)، 0/1 درصد، 0/2 درصد و 0/3 درصد وزنی/وزنی (بترتیب صفر، 7، 14 و 21 گرم در هفت کیلوگرم خاک هر گلدان) و سطوح آبیاری، شامل 100( بدون تنش) ، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی در طی دوره رشد سریع تا برداشت در نظر گرفته شد. میزان تبخیر با استفاده از دو روش ( توزین روزانه گلدانها و همچنین محاسبه ارتفاع افت سطح آب از تشتک تبخیر) و تعیین میانگین آن به عنوان آب مصرفی تیمارها اعمال گردید. در طول آزمایش صفات مختلف فیزیکومورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه مانند ارتفاع بوته و گل آذین، تعداد و سطح برگ، وزن تر و وزن خشک ساقه و برگ، شاخص سطح برگ (LAI)، سطح ویژه برگ (SLA)، میزان نسبی آب برگ (RWC)، میزان کلروفیل، تجمع پرولین و قندهای کل و درصد اسانس اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد کاربرد این ماده در شرایط تنش خشکی بر برخی از خصوصیات مهم گیاه دارویی ریحان اثر مثبت و معنی داری دارد. افزایش درصد سوپر جاذب باعث روند صعودی در ارتفاع گیاه، تعداد و سطح برگ، میزان نسبی آب برگ (RWC) و ارتفاع گل آذین شد ولیکن کاهش تجمع پرولین و قندهای محلول را در پی داشت. از نتایج بدست آمده استنباط می شود پلیمر جاذب قادر است با کنترل روابط آبی بین خاک و گیاه شدت تنش خشکی را کاهش دهد.
نویسندگان
محمدشاهین دانشمندی
کارشناس تولید و فراوری گیاهان دارویی مجتمع آموزش عالی جهاد کشاورزی خر
مجید عزیزی
دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :