بررسی اثر بخشی رویکرد بازاندیشی هولمز بر رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان پزشکی در بدو ورود به بالین: مطالعه تصادفی کنترل شده

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 727

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AIMEC07_002

تاریخ نمایه سازی: 13 اسفند 1398

چکیده مقاله:

مقدمه و هدف: رفتار و تعهد حرفه ای یک ویژگی مهم و یک صلاحیت ا صلی برای پز شکان در طول دوره آموزش پزشکی است. ایجاد و توسعه رفتار و تعهد حرفه ای در دانشجویان، یکی از موضوعات پرچالش و مشکل آفرین در آموزش پزشکی است. انتظار میرود رفتار و تعهد حرفه ای در طول تحصیل در دانشکده پزشکی و در طول مراقبت از بیماران شکل بگیرد اما برخی پژوهشها حاکی از بروز رفتارهای غیرحرفه ای و غیراخلاقی در بخشهای بالینی بیمارستانهای آموزشی هستند که میتوانند تاثیر آموزشی منفی بر شکل گیری رفتارهای حرفه ای داشته باشند. مطالعه حا ضر با هدف بررسی اثر بخشی مداخله آموزشی مبتنی بر رویکرد بازاندیشی هولمز بر دانش، نگرش و عملکرد رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان پزشکی انجام شد.مواد و روشها: 75 دانشجوی پز شکی مقطع کارآموزی دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از طراحی تجربی کنترل شده تصادفی در مطالعه شرکت کردند. دان شجویان به روش تخصیص تصادفی ساده به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. برای گروه مداخله برنامه آموزشی رفتار و تعهد حرفه ای مبتنی بر رویکرد بازاندیشی هولمز در 5 جلسه دو ساعته اجرا شد. اثربخشی برنامه آموزشی در سه سطح واکنش نسبت به برنامه، تاثیر بر دانش و نگرش رفتار و تعهد حرفه ای و عملکرد رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان به ترتیب با ابزارهای پرسشنامه نظرسنجی، situational judgment test ، Queen University Belfast s professionalism inventory (modified) و P-MEX ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی ( تی زوجی، رگرسیون خطی چند متغیره) انجام شد.یافته ها: مداخله آموزشی سبب افزایش معنادار دانش رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان در گروه مداخله 10/17 ( SD = 2/17) شد (p-value = 0/001)؛ نگرش دانشجویان نسبت به رفتار و تعهد حرفه ای در پایان دوره کارآموزی داخلی در گروه مداخله SD 6/65= 59/17 در مقایسه با گروه کنترل 57/10 ( SD = 10/08) افزایش بیشتری یافت. همچنین مداخله سبب بهبود عملکرد رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان در گروه مداخله 51/91 (SD = 5/60) نسبت به گروه کنترل 48/68 (SD = 4/26) شد. اگر چه برنامه آموزشی سبب بهبود نگرش و عملکرد رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان در پایان دوره کارآموزی شد اما این تغییرات از نظر آماری معنادار نبود.نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه دانش رفتار و تعهد حرفه ای دانشجویان پیش بالینی را افزایش داد، بنابراین می توان از رویکرد بازاندیشی هولمز برای ارتقاء دانش دانشجویان پزشکی استفاده کرد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

لیلا نعیمی

گروه آموزش پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران و مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.

فریبا اصغری

مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سحرناز نجات

گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی،دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران ایران

عظیم میرزازاده

گروه داخلی، گروه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

مهسا عباس زاده

گروه داخلی، بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.

علیرضا سیما

مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش، انستیتو بیماریهای گوارش، تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.