اثر TDZ و حیط کشت در پرآوری شاخساره و پینه زایی گل نسترن (Rosa moschata J. Herrm. var. nastarana Christ in Boiss.)

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,791

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI06_061

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1389

چکیده مقاله:

گل نسترن (Musk (scented) rose) یا رز عنبر معروف به نسترن شیرازی است. این گیاه بومی ایران بوده که عمدتا در صنایع عطرسازی , عرقیات, آرایشی, دارویی و غذایی و همچنین به عنوان گیاه زینتی در فضای سبز کاربرد زیادی دارد. برای کشت بافت این گیاه پژوهشی بر پایه آزمایشات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تکرار برای اولین بار در جهان انجام شد. نتایج نشان داد که ریز نمونه تک گره بهتر از نوک شاخه بود. در بین غلظتهای مختلف محیط موراشیگی واسکوگ (MS) بهترین غلظت برای پرآوری شاخساره محیط (MS)1/2 بود. در مقایسه تیمارهای BAP, TDZ و Kin جهت پرآوری شاخساره, TDZ بهتر از بقیه بود. بیشترین تعداد شاخساره (3/14 شاخساره) در محیط MS 1/2+TDZ1/25 mg/L + NAA 0/1 mg/L به دست آمد و بالاترین درصد پرآوری در غلظت 1/25 میلی گرم در لیتر TDZ به تنهایی حاصل شد. تعداد روز تا انگیزش جوانه برای پرآوری, نحوه قرار دهی و زخم زنی ریز نمونه در میزان پرآوری معنی دار نبودند. بهترین طول شاخساره (15 میلی متر) در محیط 1/2MS + TDZ 1/5 mg/L + NAA 0/1 mg/L به دست آمد. کاربرد TDZ 2/5-3 mg/L + NAA0/1 mg/L و BAP 4 mg/L + NAA 0/1 mg/L در محیط 1/2MS باعث تولید پینه شد.

نویسندگان

مهرزاد هنرور

دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان گروه علوم باغبانی

مرتضی خوشخوی

دانشگاه شیراز گروه علوم باغبانی

کتایون جاوید نیا

مرکز تحقیقات شیمی دارویی و گیاهی دانشگاه پزشکی شیراز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :