بررسی ارتباط بین سواد سلامت با کیفیت زندگی کارکنان شهرستان فامنین: یک مطالعه مقطعی
محل انتشار: فصلنامه سواد سلامت، دوره: 4، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: انگلیسی
مشاهده: 1,249
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHL-4-3_005
تاریخ نمایه سازی: 24 دی 1398
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت نقش سواد سلامت بر ارتقا کیفیت زندگی و همچنین نقشی که پزشکان و کارکنان بهداشتی در ترویج رفتارهای بهداشتی و ارتقا آگاهی عمومی به لحاظ پذیرش اطلاعات و مورد اعتماد بودن از طرف مردم دارند، انجام مطالعه در این زمینه نیاز به توجه ویژه ای دارد؛ بنابراین این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با کیفیت زندگی کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان فامنین اجرا گردید. روش بررسی: در این پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی، 275 نفر از کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان فامنین در سال 1397 به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سوادسلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) و پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: نتایج نشان داد که 4/32% سواد سلامت نه چندان کافی داشتند. همینطور 1/64% شرکت کنندگان حداکثر نمره قابل اکتساب کیفیت زندگی را کسب کردند. کیفیت زندگی با سواد سلامت ارتباط معنی دار داشت (252/0=r، 01/0> P). با افزایش یک نمره ارزیابی و کاربرد اطلاعات سلامت، به ترتیب میانگین نمره کیفیت زندگی به اندازه 82/0 و 10/1 افزایش پیدا می کرد. نتیجه گیری: به طورکلی یافته های این تحقیق ارتباط آماری معنی داری بین سطح سواد سلامت و کیفیت زندگی نشان می دهد که بیانگر نقش کلیدی و مهم سواد سلامت در ارتقا کیفیت زندگی می باشد. لذا بایستی سواد سلامت را به عنوان عاملی که موجب ارتقاء رفتارهای بهداشتی و ایجاد سبک زندگی سالم و در نهایت بهبود کیفیت زندگی می شود، مورد توجه ویژه قرار داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مجید براتی
استادیار، دکترای آموزش بهداشت و ارتقا سلامت ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
سحر بیجاری
کارشناس بهداشت عمومی، گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
مهشاد طاهر پور
کارشناس ارشد آموزش بهداشت، گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
مریم افشاری
؛ دکتری آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :