بررسی الگوی بیان ژن های ساختاری در مسیر بیوسنتز مونوترپن ها و بررسی کیفیت اسانس گیاه دارویی زنیان تحت تاثیر هورمون متیل جاسمونات
محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 11، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 758
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOAGK-11-3_007
تاریخ نمایه سازی: 3 دی 1398
چکیده مقاله:
هدف: زنیان (.Trachyspermum ammi L) گیاهی است علفی، یکساله از خانواده چتریان (Apiaceae) که در طب سنتی و علوم پزشکی کاربردهای فراوانی دارد. این تحقیق با هدف بررسی الگوی بیان ژنهای ساختاری در مسیر بیوسنتزی مونوترپنها و بررسی کیفیت اسانس گیاه دارویی زنیان تحت تاثیر هورمون متیلجاسمونات انجام شد. ترکیبات شیمیایی اسانس و میزان بیان ژنهای MECPS، DXR و GDs به عنوان ژنهای کلیدی دخیل در مسیر بیوسنتز تیمول پس از اعمال تیمار هورمونی متیلجاسمونات در 4 زمان مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش: پس از گلدهی، هورمون متیلجاسمونات 1/0 میلیمولار به صورت محلولپاشی روی گیاهان اسپری شد. نمونهگیری در 4 زمان (8، 24، 48 ساعت پس از هورمونپاشی و نمونه شاهد اسپری شده با آب مقطر) صورت گرفت. استخراج RNA از بافت گلآذین گیاه زنیان انجام شد و پس از سنتز cDNA و انجام Real-Time PCR دادههای حاصل از بررسی بیان ژنهای مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جداسازی و شناسایی ترکیبات اسانس نیز با استفاده از دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) صورت گرفت. درمجموع، 10 ترکیب در 4 نمونه شناسایی گردید. نتایج: نتایج حاصل از بررسی ترکیبات اسانس گیاه زنیان نشان داد که با توجه به تغییر مقدار ترکیبات ثانویه موجود در اسانس، میزان تولید آلفاترپینن که پیشساز مونوترپنها (نظیر تیمول) است، پس از گذشت 24 ساعت از اعمال هورمون متیلجاسمونات افزایش یافت. همچنین نتایج حاصل از دادههای Real-Time PCR، افزایش بیان هر 3 ژن مذکور پس از 24 ساعت از اعمال هورمون را نشان میدهد. افزایش بیان ژنهای ذکر شده در مسیر بیوسنتز مونوترپنها میتواند عاملی برای بالا بودن میزان آلفاترپینن در اسانس گلها بعد از گذشت 24 ساعت پس از اعمال هورمون باشد. نتیجه گیری: هورمون متیلجاسمونات با تحریک مسیر بیوسنتز ترکیبهای ثانویه و همچنین تاثیر بر میزان بیان ژنهای مسیر MEP باعث افزایش تولید مونوترپنها یک روز پس از اعمال هورمون میگردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید احمد سادات نوری
گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران
مهسا جمشیدی
گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران
سیدمحمدمهدی مرتضویان
پاکدشت دانشگاه تهران- پردیس ابوریحان- گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :