این پژوهش باهدف بررسی تکثر مسئولیتها در نقش معلمی، انجام شد. روش پژوهش توصیفی میباشد که به شیوه کتابخانهای برای تحلیل داده های حاصل از مطالعه متون از رویکرد توصیفی-تفسیری استفاده شده است. در این مقاله نقشهای معلم به عنوان آموزش دهنده، تسهیل گر در یادگیری، پرورش خلاقیت،
نقش تربیتی- اجتماعی یادگیرندگان تشریح شده است. معلم بهعنوان آموزش دهنده؛ فردی دارای تخصص، متعلم، انسان ساز، اصلاح گر رفتار خود و جامعه و به عنوان الگو و سرمشق برای همانند سازی است. در نقش ایجادکننده شرایط و تسهیل کننده یادگیری دانش آموزان میتواند از طریق طراحی درس، تدریس و ارزیابی کوچکترین مشکلها را شناسایی و راهحلی برای آنها پیدا کند. در پرورش خلاقیت، روش تدریس معلم مهم میباشد؛ روشهای نوین تدریس مانند اکتشافی و فعال و ... بدین معنی میباشد که معلمان روشهایی را به کار بندد که دانش آموزان را به فعالیت وادارد.
نقش تربیتی- اجتماعی معلم به دلیل ارتباط مستقیم و مداوم با فراگیران از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ یعنی معلم توانمند میتواند با استفاده از خصایصی چون گشادهرویی، همبازی شدن با دانش آموزان، احترام به آنها، داستان گویی، عدم سرزنش و تنبیه دانش آموزان و درنهایت با دادن تقویت کننده ی مثبت الگوی موثر برای آنها باشد.