افول قهوه و ورود چای در ایران عصر قاجار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش ملی شکلات،قهوه و شیرین کننده های طبیعی
  • کد COI اختصاصی: CCNS01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

متین سادات اصلاحی

دانش آموخته کارشناسی ارشد تاریخ ایران اسلامی، دانشگاه اصفهان/ پژوهشگر خوراک های دوره قاجار

مهشیدسادات اصلاحی

دانش آموخته کارشناسی ارشد تاریخ ایران اسلامی، دانشگاه اصفهان/ پژوهشگر خوراک های دوره صفوی

چکیده

بیان مساله: در دوره قاجار قهوه یکی از نوشیدنی های محبوب نزد ایرانیان بود. در این دوره به دلیل روابط گستره با غرب(اروپائیان)، دوره گذار از سنت به مدرن نامیده شده است. قهوه در این دوره یک نوشیدنی محبوب، منظم و دائمی در اکثر میهمانیها و مجالس طبقات بالا محسوب می شد. در اواسط دوره قاجار(ناصرالدین شاه) با ورود چای و اسباب و لوازم آن(سماور)، چای دومین نوشیدنی ایرانیان محسوب شد. نوشیدن چای در کنار قهوه در بین اعیان و اشراف بیانگر تفاخر بود. همچنین در این دوره مکان های عمومی و تفرج گاه ها مانند قهوه خانه ها نشان دهنده مقام اجتماعی، درجه دوستی و صمیمت شد.هدف پژوهش: مقاله حاضر درصدد است به این سوال پاسخ دهد که ورود چای چه تاثیری بر قهوه در دوره قاجار گذاشت چه عواملی باعث شد چای در نزد ایرانیان محبوب تر شود روش و چگونگی انجام پژوهش: مقاله حاضر با بهره گیری از شیوه ی توصیفی تحلیلی و استفاده از متون تاریخی، روزنامه ها و سفرنامه های اروپایی عصر قاجار به بررسی این موضوع می پردازد.یافته ها و نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان می دهد که عوامل بسیاری نظیر وفور کشت چای در مناطق شمالی ایران/ ارزان و در دسترس بودن چای نسبت قهوه/ ورود شکلات و استفاده از دیگر شیرینی جات طبیعی و دیدگاه منفی ایرانیان نسبت به قهوه قجری باعث شد که چای به عنوان یک نوشیدنی تفریحی در نزد ایرانیان مورد قبول واقع شود.

کلیدواژه ها

قهوه، چای، قاجار، ایرانیان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.