بررسی کاهش باقیمانده کلروپیریفوس در تره در دوره بعد از سمپاشی و طی روش های مختلف شستشو

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 349

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI26_813

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1398

چکیده مقاله:

وجود باقیمانده آفتکش در سبزیجات مصرفی یکی از نگرانی های بزرگ در ارتباط با سلامت و ایمنیغذا می باشد. تره از سبزیجات پرمصرف در ایران و خیلی از کشورهای جهان میباشد. یکی از راآفت کش ها که در زمان کاشت تره مورد استفاده قرار می گیرد کلروپیریفوس می باشد. هدف از اینمطالعه بررسی تغییر باقیمانده کلروپیریفوس در تره در دوره بعد از سمپاشی و طی شستشو است. بدینمنظور سبزی تره کاشته شد و با سم کلروپیریفوس (6 / 81 گرم ماده فعال در هکتار) سمپاشی گردید. بعداز 1 ، 2 ، 4 ، 6 ، 10 و 20 روز از سمپاشی نمونه ها برداشت گردید و باقیمانده کلروپیریفوس آنها با روشکچرز استخراج و با دستگاه GC/MS/MS تعیین شد. علاوه بر این نمونه های برداشت شده در روزاول در معرض شستشو با آب معمولی، محلول سرکه (pH= 5)، بی کربنات سدیم (pH=9) و محلولیک درصد گندزدای سبزی (بنزالکونیوم کلراید 20 %) برای مدت 5 ، 10 و 15 دقیقه قرار گرفتند. نتایجنشان داد تجزیه کلروپیریفوس در تره از معادله سنتیک درجه اول (y=0.1904e(-0.073x) تبعیت می کند.نیمه عمر این آفتکش در تره 5 / 9 روز بدست آمد. دوره کارنس این حشرهکش براساس محاسباتانجام شده 39 روز تعیین گردید. مقدار کاهش آن طی شستشو، تابع زمان شستشو و نوع محلول شویندهقرار داشت. با افزایش زمان شستشو مقدار کاهش کلروپیریفوس بیشترشد. محلول بی کربنات سدیمتاثیری بالاتری نسبت به سایر شوینده ها در کاهش کلروپیریفوس داشت. بیشترین کاهش این آفتکش(14 / 76%) طی 15 دقیقه شستشو با محلول بی کربنات سدیم بود. رعایت دوره کارنس 39 روزه و شستشوبا محلول بی کربتات سدیم برای کاهش خطر دریافت کلروپیریفوس از طریق تره پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها:

کلروپیریفوس ، تره ، آفتکش ، دستگاه گاز کرواتوگرافی جرمی/جرمی ، سبزی

نویسندگان

علی حشمتی

دانشیار، گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

حجت اله کمکی

کارشناسی ارشد، معاونت غذا و دارو ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

فاطمه ناظمی

کارشناسی ارشد، معاونت غذا و دارو ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

فرزانه علی آبادی

کارشناسی ارشد، معاونت غذا و دارو ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران