بررسی زمین شیمی زیست محیطی اثرات آبیاری پساب بر خاک های کشاورزی و سطحی جنوب شهر تربت حیدریه، استان خراسان رضوی، شمال شرق ایران
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 389
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NFAG-12-24_011
تاریخ نمایه سازی: 6 آبان 1398
چکیده مقاله:
زمینهای کشاورزی جنوب شهر تربت حیدریه به مدت بیش از 30 سال با پساب شهری آبیاری شدهاند. در این پژوهش ترکیب شیمیایی و خواص فیزیکوشیمیایی خاکهای آلوده آبیاری شده با پساب و میزان فلزات سنگین سبزیجات کشت شده بر روی این خاکها تعیین شده و با نمونههای غیرآلوده مقایسه شده است. در خاکهای آلوده میزان pH (8/7- 5/7) کمتر و درصد ماده آلی (بیش از 3/2) بیشتر از سایر خاکها (با pH بالای 8 و درصد ماده آلی کمتر از یک) میباشد. مقادیر یکسان اکسیدهای اصلی و روند مشابه الگوهای عناصر نادر خاکی (REE) در تمام نمونههای خاکی، مواد مادر مشابه در تشکیل آنها را پیشنهاد میدهد. با اینحال میزان عناصر کمیاب در خاکهای آلوده و سایر نمونهها بسیار متفاوت است. خاکهای آلوده شده با پساب غنیشدگی قابلملاحظه در بسیاری از عناصر بالاخص فلزات سنگین نشان میدهند. خاکهای آلوده در مقایسه با سایر نمونهها نسبتهای 206Pb/204Pb، 207Pb/204Pb، 208Pb/204Pb و 206Pb/207Pb پایینتر و 208Pb/206Pb بالاتری دارند که نشان از تاثیر منابع بشرزاد بر ترکیب این خاکها دارد. زیستدسترسپذیری فلزات سنگین در خاکهای آلوده به نسبت سایر خاکها بسیار افزایش یافته و موجب بالا رفتن ضریب انتقال به گیاه و تمرکز بالای فلزات سنگین در سبزیجات کشت شده بر روی این خاکها شده است. غلظت فلزات سنگین Cd، Cr و Pb در سبزیجات آلوده به بالاتر از حداکثر غلظت مجاز میرسد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید علی مظهری
گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی ۴۶۹۷-۱۹۳۹۵، تهران، ایران
فهیمه شیبانی
گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی ۴۶۹۷-۱۹۳۹۵، تهران، ایران
علیرضا مظلومی بجستانی
گروه زمین شناسی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی ۴۶۹۷-۱۹۳۹۵، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :