سال انتشار: 1393
کد COI مقاله: JR_KJIR-6-1_007
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 168
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 23 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بازشناسی مفهوم دینی عقل، مبنایی برای تعلیم و تربیت در اسلام
چکیده مقاله:
مقاله حاضر به بازشناسی ماهیت و مفهوم دینی عقل و نقش آن به عنوان مبنایی برای تعلیم و تربیت در اسلام، پرداخته است، در این پژوهش با واکاوی عقل از منظر لغویان، روایات و قرآن کریم به وجوه معنایی آن، از جمله: موجود مجرد ، قوه ی درک ، اندیشه ، تمیز ، انزجار از قبایح و کسب کننده علم ، دست یافته است، وجه اشتراک همه آن معانی، موجود است؛ که در عالم ملکوتی، مخلوق روحانی نام دارد، در عالم ملکی، قوه . ماهیت این موجود، در دو معنای درک و بازدارندگی ظهور می نماید. همچنین، عقل در مقابل جهل و احمقی ، واقع می شود. عقل برخلاف جهت، تمایل به خیرات نظری و عملی دارد و نسبت به تعلیم و تربیت قبیح ، اثر بازدارندگی از خود نشان می دهد. روایات از خیر و شر به عنوان وزیران عقل و جهل یاد می کند؛ از این رو نقش تعلیم و تربیت عقل، از سوی معلم و متعلم، در حوزه نظری وعملی به سوی عاقل شدن است، قرآن نیز عاقل و جاهل را مدح و ذم نموده و مصادیقی از خیر و شر را در تعلیم و تربیت دینی، امر و نهی کرده است. از این رو عاقل در حوزه تعلیم و تربیت، کسی است که در میدان حسن فاعلی و فعلی ، پا نهاده باشد، همچنین در پرتو آن عقل با مجموعه ای از جذب خوبی ها و دفع بدی ها همراه گردیه است، تا عقل به سبب تربیت دینی، از قوه به فعل مبدل گردد، بنابراین در این باره می توان اهم مبانی تعلیم و تربیت عقل را در پنج ضلع علم نیک ، ایمان نیک ، نیت نیک ، گفتار نیک و عمل نیک خلاصه نمود، اولین مصداق بارز تعلیم و تربیت دینی در دو حوزه عقل نظری و عملی، خداشناسی و خداپرستی است.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا JR_KJIR-6-1_007 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/948534/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:وحدانی فر، هادی،1393،بازشناسی مفهوم دینی عقل، مبنایی برای تعلیم و تربیت در اسلام،https://civilica.com/doc/948534
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1393، وحدانی فر، هادی؛ )
برای بار دوم به بعد: (1393، وحدانی فر؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی پیشینه های باستان شناسی و تاریخی الشتر (الیشتر)
- بررسی بیشینه باستان شناسی و تاریخی دلفان
- مفهوم و معارف مربوط به آموزه حمد و ثنای الهی ، از منظر قرآن و عترت و آثار تربیتی آن
- نگاهی اجمالی به دلالت های تربیتی اصول موضوعه انسان شاسی مولوی در راستای برنامه های درسی و ارتباط شاگرد و معلم
- تربیت عقلانی (با توجه به آیات جزء بیست و هفتم قرآن کریم)
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.