مراقبت از دهان در بخش ویژه (مروری نظام مند)
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,468
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
AMSMED20_148
تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1398
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: مراقبت و تامین سلامت دهان از وظایف اصلی مراقبین بهداشتی است . در بخش ویژه بیماران با کاهش سطح هوشیاری و اختلال در عمل بلع از فقر بهداشت دهان رنج می برند. از سویی مراقبت ناکافی به نوبه خود می تواند سبب تجمع باکتری های بیماری زا و در نتیجه عوارض بالقوه خطرناکی از قبیل پنومونی وابسته به ونتیلاتور((VAP گردد. این در حالی است که مطالعات موجود حاکی از ارتباط معنا دار بین عارضه مذکور؛ به عنوان شایع ترین عفونت های بیمارستانی و مراقبت ناکافی از دهان هستند . لذا معرفی راهکارهای موجود و ارجح برای این نوع مراقبت از ضروریات بشمار می آید. مطالعه حاضر با هدف توصیف شواهد تحقیقاتی موجود در این زمینه راهبردهای مراقبت دهان بیماران بستری در بخش های ویژه است. روش جستجو: این مطالعه از نوع مروری نظام دار است .جستجو در پایگاه های اطلاعاتیSID ، Scopus، PubMed، Google scholarبا استفاده ازکلید واژه های فارسی مراقبت از دهان بخش ویژه مسواک کلر هگزیدین دهانشویه ومعادل انگلیسی آن ها Intensive care unit ICU oral care Toothbrus chlorhexidine mouthwashانجام شد . معیارهای ورود به مطالعه عبارت بود از: مقاله های تحقیقی اصیل تمام متن انگلیسی یا فارسی منتشر شده در مجلات الکترونیکی در بازه زمانی پنج ساله 2019 تا2014 در مورد موضوع موردنظر بودند. نهایتا31 0 مقاله حائز شرایط ورود به مطالعه را داشتند. یافته ها: از بین 31 مقاله 7مقاله فارسی و 24مقاله انگلیسی است. مراقبت از دهان در بخش ویژه در بیشتر مقالات شامل استفاده از دهانشویه و مسواک است بررسی هایی که بین مسواک و کلر هگزیدین صورت گرفته هر دورا موثر بیان می کند اما در اکثر مطالعات از مسواک به عنوان عامل موثرتری یاد شده است و از جمله مزایای آن می توان به بهبود بهتر بهداشت دهان اشاره کرد. به جز کلر هگزیدین دهانشویه های دیگری نیز وجود دارد برای مثال یک مطالعه بیان می کنداستفاده از کلر هگزیدین و چای سبز به عنوان دهانشویه به یک اندازه موثر است اما با توجه به گیاهی بودن، چای سبز توصیه می شود و در مطالعه ی دیگر بیان می کند استفاده از دهان شویه ای Nanosilموثر تر از کلر هگزیدین است و یک مطالعه نیز کلر هگزیدین و اکیناسه از نظر عملکردی مثل هم می داند یک روش دیگر برای مراقبت از دهان استفاده از رژیم رفع آلودگی دهانی - حلقی انتخابی (SOD) است که یک روش موثر به حساب می آید. نتیجه گیری : با توجه به یافته ها این چنین استنباط می شود که استفاده از مسواک در کاهش ضایعات دهانی امتیاز بالاتری دارد ولی به علت انجام مطالعات اندک، نیاز به انجام مطالعات بیشتر در این زمینه و مقایسه بین مسواک و سایر ابزار مورد استفاده برای مراقبت دهان توصیه می شود همچنین آموزش پرستاران در مورد مراقبت از دهان در بخش ویژه بسیار حائز اهمیت است.
کلیدواژه ها:
مراقبت از دهان-بخش ویژه-مسواک- کلر هگزیدین- دهانشویه- Intensive care unit- ICU
نویسندگان
محیا عظیمی
دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
فرحناز فرنیا
دکتری تخصصی پرستاری، استادیار، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
عارفه خالقی
دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.