بررسی مقایسه ای ارتباط شاخص های ترکیب بدن و عوامل خطر بیماری های قلبی با توجه به الگوی غذایی در افراد پره دیابتی وافراد سالم

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 262

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

QSBHF02_113

تاریخ نمایه سازی: 17 مرداد 1398

چکیده مقاله:

مقدمه: مطالعات نشان داده اند که تغییر در شیوه زندگی (غذای دریافتی، فعالیت فیزیکی، عدم استعمال سیگار) باعث تاخیر یا جلوگیری از پیشرفت دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی، عوامل خطر متابولیکی و مقامت انسولینی می شود. هدف این مطالعه، بررسی این عوامل در افراد پره دیابتی بود. مواد و روش ها: در مطالعه مورد شاهدی، 683 نفر ( 196 فرد پره دیابتی، 196 نفر گروه سالم) با وابستگان درجه یک مبتلا به دیابت ، 35-55 ساله مورد بررسی قرار گرفتند. پره دیابت طبق معیارهای انجمن دیابت آمریکا ( ADA ) تعریف شدند. دریافت های غذایی معمول افراد با استفاده از پرسش نامه نیمه کمی بسامد خوراک معتبر، گرد آوری شد. ترکیب بدنی با استفاده از دستگاه آنالیز مقاومت بیوالکتریک ( BIA ) و الگوهای غذایی با روش PCA تعیین شد. ابتلا به پره دیابت در ارتباط با الگوهای غذایی شناسایی شده توسط آنالیز رگرسیون لجستیک سنجیده شد. برای مقایسه متغیرهای کیفی ترکیب بدن و عوامل خطر بیماری های قلبی بین سهک های هر الگوی غذایی از آزمون مجذور کای و برای متغیرهای کمی نرمال و غیرنرمال بین سهک های هر الگوی غذایی به ترتیب از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال والیس استفاده شده است . یافته ها و نتیجه گیری: با روش PCA ، سه الگوی غذایی شناسایی شدند: یک الگوی غذایی سالم و ناسالم و سنتی. در الگوی غذایی ناسالم نشان داده شد که در دو مدل خام و تعدیل شده، قرار داشتن در بالاترین سهک امتیاز الگوی غذایی ناسالم اول نسبت به پایین ترین سهک، خطر ابتلا به پره دیابت را به ترتیب در مدل خام 6/43 درصد (CI=3/74-11/06 و OR=6/43 در مدل تعدیل شده 2/94 درصد (CI=1/14-7/60 و OR=2/94) افزایش داد. در بالاترین سهک امتیاز الگوی غذایی سالم نسبت به پایین ترین سهک، شانس ابتلا به پره دیابت را 66 % کاهش داد (CI=0/14-0/84 و OR=0/34). نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی غذایی سالم خطر ابتلا به پره دیابت را کاهش می دهد و می تواند باعث بهبودی عوامل خطر متابولیکی و ترکیب بدنی شود.

کلیدواژه ها:

پره دیابت ، ترکیب بدن ، عوامل خطر بیماری های قلبی ، الگوی غذایی ، اختلال قند خون ناشتا ، اختلال تحمل گلوکز

نویسندگان

زهرا قلی

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

غلامرضا عسکری

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان