بررسی اثر چرا بر تغییرات پوشش گیاهی با استفاده از روش رسته بندی (مطالعه موردی: مراتع توران پشت یزد)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 341

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AHCONF04_032

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1398

چکیده مقاله:

چرای دام یکی از عوامل مهم تاثیر گذار بر ساختار و پویایی مراتع محسوب می شود .بنابراین بررسی تاثیر چرا بر پوشش گیاهی لازم و ضروریست. در این تحقیق از روش رسته بندی آنالیز تطبیق متعارفی (CCA) در بررسی تغییرات پوشش گیاهی در شدت های مختلف چرا استفاده شد. مطالعه در مراتع استپی توران پشت در استان یزد و به صورت ثبت درصد تاج پوشش گونه های گیاهی و فرم زیستی گیاهان در سه شدت چرا (سبک، متوسط و شدید) انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد ژئوفیت ها همبستگی بیشتری با چرای سبک داشتند. همچنین گونه هایی مانندSalsola arbusculata و Trogopogon sp همبستگی بیشتری با منطقه با شدت چرای سبک نشان دادند. کاموفیت ها بیشتر در منطقه چرای سبک غالب بوده و گونه هایی همچون Allysum minus،Artemisia sieberi ، Poa sinacia، Lactuca glacifolia و Stipa barbata تمایل بیشتری به منطقه با شدت چرای متوسط داشتند. با توجه به نتایج تروفیت و همی کریپتوفیت ها بیشتر در چرای سنگین مشاهده شده و همچنین گونه های.Erangium sp ، Cousinia desertii، Bromus tectorum وPeganum harmala از مهمترین گونه های منطقه با شدت چرای سنگین به شمار میروند. نتایج تحقیق نشان داد چرای شدید با از بین بردن گونه های خوشخوراک و ظهور گونه های سمی و مهاجم، پایداری اکوسیستم های مرتعی را به خطر میاندازد.

نویسندگان

الهام فخیمی

استادیار پژوهشی،بخش منابع طبیعی،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری،سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

منیژه توان

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتع داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی تربیت مدرس، نور، ایران