تحلیل سینوپتیکی موج سرما نیمه شمالی کشور (مطالعه موردی: موج سرمای دی ماه 1367)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سیزدهمین کنگره انجمن جغرافیایی ایران
  • کد COI اختصاصی: IGAC13_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم طولابی نژاد

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران

زهرا حجازی زاده

استاد آب و هواشناسی دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی تهران

زهرا زارعی چقابلکی

دانشجوی دکتری آب وهواشناسی دانشگاه لرستان

فریبا صیادی

دانشجوی دکتری آب وهواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

جهت مطالعه سرمای دی ماه 1367 ابتدا داده های دمای حداقل 7 ایستگاه در شمال غرب کشور شامل ایستگاه های تبریز، ارومیه، اردبیل، زنجان، سنندج، همدان و کرمانشاه در طی یک دوره آماری مشترک 4 3 ساله 1980-2014 انتخاب شد. همچنین به منظور تعیین الگوی همدیدی موثر در وقوع یخبندان، داده های به دما، فشار سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، مولفه های مداری و نصف النهاری بادv,u در ترازهای متفاوت از سایت ncep/ncar برای روزهای 4 تا 10 ژانویه 1989 میلادی ( 1367 شمسی) استخراج و مطالعه گردید. نتایج نشان دادند که یخبندان ها در طی این 5 روز در منطقه مورد مطالعه از نوع فرارفتی است. توده بزرگی از هوای سرد همراه با عبور یک چرخند عمیق با یک جبهه هوای سرد توسعه یافته در جلوییک واچرخند قوی بر روی منطقه حرکت کرده و برای 5 روز متوالی بر روی منطقه مورد مطالعه مستولی گشت. در تمام روزهایی که پدیده یخبندان حاکم بود یک سیستم کم ارتفاع قوی در شمال دریای خزر در عرض های 80 درجه و بالاتر در تراز 500 هکتو پاسکال ساکن بوده است که با سیستم کم ارتفاع نسبتا قوی در غرب خود و در منطقه مدیترانه همراه بوده است؛ بدین ترتیب جو بالای منطقه را بین 15 -تا 30 درجه - سانتی گراد کاهش داد. در کل می توان گفت که علت یخبندان طی روزهای مورد مطالعه، پرفشار مهاجر غربی، پرفشار سیبری وپرفشار قطبی می باشد که بیشترین تاثیر را به ترتیب پرفشار مهاجر و سیبری و بعد از آنها پرفشار قطبی دارند. همچنین بررسی نقشه های 4 تا 10 دی ماه 1367 نشان دادند که تاثیر پرفشار سیبری در یخبندان های شمالغرب ایران بیشتر از دو مورد دیگر بوده است.

کلیدواژه ها

موج سرما، یخبندان، تحلیل همدید، نیمه شمالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.