بررسی شیوع بتالاکتامازهای وسیع الطیف OXA-2 و OXA-10 در سویه های اسینتوباکتر ایزوله شده از بیماران شهر زاهدان
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 59، شماره: 1
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 419
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MJMS-59-1_004
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1398
چکیده مقاله:
مقدمه
مهم ترین عامل مقاومت به آنتی بیوتیک های خانواده بتالاکتام در اسینتوباکترها، تولید آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف ( ESBL )می باشد و OXA یکی از شایع ترین این آنزیم ها است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBL) تیپهای OXA-2 وOXA-10 در سویه های اسینتوباکتر جدا شده از بیماران شهر زاهدان می باشد.
روش کار
این مطالعه توصیفی مقطعی بر 100 نمونه اسینتوباکتر که طی سالهای 92-93 از بیماران در شهر زاهدان جداسازی شده بودند، انجام شد. تست های افتراقی و بیوشیمیایی برای شناسایی ایزوله ها انجام و سپس الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن تعیین شد. جهت تایید تولیدESBL در ارگانسیم های غربالی از روش Combined Disc استفاده شد و جهت تعیین حضور ژنهای OXA-2،OXA-10 در ایزوله ها، نمونه DNA باکتریها استخراج گردیده و با روش PCR مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
نتایج
نتایج بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها نشان داد که بیشترین مقاومت به ترتیب در برابر آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، اگزاسیلین(100%)و سفوتاکسیم ، سفکسیم (99%) بوده در حالی که بیشترین حساسیت در برابر آنتی بیوتیک کولسیتین (93%)مشاهده گردید. نتایج PCR نشان داد از میان24 ایزوله ESBL مثبت، ژن OXA-2 در 5 مورد (8/20%) و OXA-10 در 4 مورد (66/16%) مثبت بودند.
نتیجه گیری
در این مطالعه، سویه های اسینتوباکتر به آنتی بیوتیکهای مختلف مقاومت بالا یی داشتند. با توجه به اهمیت این باکتری در عفونت های بیمارستانی اعمال اقداماتی در جهت جلوگیری از پراکندگی این باکتری ضروری می باشد و نتایج این مطالعه نشانگر فراوانی ESBL های تیپ OXA-2 و OXA-10 در ایزوله های اسینتوباکتر مورد بررسی بود. بنابراین اتخاذ تدابیر مناسب جهت پیشگیری از انتشار سویه های مقاوم ضروری بنظر می رسد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد بکاییان
دانشیار بیماری های عفونی و گرمسیری، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
شهرام شهرکی
استادیار بیماری های عفونی و گرمسیری، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری ، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
جان محمد رییسی
کارشناس ارشد، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
فرزانه محمدزاده رستمی
کارشناس ارشد، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران