استفاده از تحلیل منطقه ای سیلاب در برآورد دبی اوج در نقاط بدون آمار توسط سه مدل کامپیوتری (مطالعه موردی رودخانه قره آغاج)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 613

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CAUM01_0425

تاریخ نمایه سازی: 25 اردیبهشت 1398

چکیده مقاله:

جهت برآورد حداکثر سیلاب محتمل سعی می شود داده هایی که به صورت مشاهداتی سالیانه اندازه گیری و ثبت شده اند، با توابع توزیع تیوری برازش داده شده و بهترین تابعی که با داده های مشاهداتی مطابقت داشته باشد به عنوان تابع توزیع احتمال برگزیده شود تا به وسیله ی آن به ازای های حداکثر با دوره بازگشت های مختلف در رودخانه قره آغاج می باشد. بدین منظور آزمون های مربع کای X2 ، آزمون کلموگروف و اسمیرنوف و آزمون اندرسون-دارلینگ صورت پذیرفت. نهایتا آزمون نیکویی برازش بر روی دبی های لحظه ای، توسط نرم افزارهای EasyFit و Smada مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل از آزمون نیکویی برازش حداقل مربعات باقی مانده، در هر ایستگاه با توزیع های نرمال، لوگ نرمال دو پارامتری، لوگ نرمال سه پارامتری، توزیع پیرسون نوع سه، هر احتمال مورد نظر، مقدار حداکثر سیلاب محتمل، دبی با دوره بازگشت های مختلف و نهایتا هیدروگراف های مصنوعی سیلاب در نقاط فاقد آمار بدست آید. هدف از این پژوهش تعیین توزیع احتمالاتی حاکم و تعیین دبی لوگ پیرسون سه پارامتری و توزیع گامبل مورد کنکاش قرار گرفت. پس از انتخاب بهترین توزیع در هر ایستگاه، حداکثر دبی سیلاب با دوره بازگشت های مختلف، پیش بینی شده و هیدروگراف های سیلاب برای دوره بازگشت های مختلف ترسیم شد. پس از تعیین هیدروگراف های سیل با دوره بازگشت مختلف از عملیات روندیابی و پهنه بندی سیلاب توسط مدل عددی MIKE11HD به پیش بینی حداکثر دبی و پهنه سیل گیر رودخانه در نقاط فاقد آمار (در طول مسیر رودخانه که فاقد ایستگاه هیدرومتری هستند) اهتمام ورزیده شد و حجم و تغییرات هیدروگراف سیل برای نقاط فاقد ایستگاه هیدرومتری تعیین شد. همچنین تاثیر تغییر دوره آماری داده ها نیز بررسی شد. این مطالعات در طراحی سازه های آبی و هیدرولیکی نظیر سدسازی، ساخت سرریز، کانال های انحراف و ... و کنترل سیل نقش به سزایی دارند، به گونه ای که در صورت افزایش مقدار دبی، سبب ایجاد ضریب اطمینان بیشتر در طراحی و در صورت کاهش، موجب صرفه جویی های اقتصادی می شود اما خطر ریسک سیلاب را بالا می برد.

نویسندگان

یاشار استوار کشکولی

دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی عمران مهندسی و مدیریت منابع آب،گروه مهندسی عمران، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی،مرودشت،ایران -