سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: CAUM01_0281
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 87
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 8 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله تحلیل پایداری و طراحی بهینه نگهداری تونل با استفاده از روش های عددی ( مطالعه موردی : تونل شماره 5 جدید جاده هراز- کیلومتر 57 آمل به تهران )
چکیده مقاله:
در دهه های اخیر استفاده از فضای زیرزمینی اعم از تونل های راه، راه آهن، مترو، مغارها، فضای زیرزمینی برای نیروگاه ها و مخازن ذخیره نفت وگاز وسایر موارد رشد به سزایی داشته است. تونل ها سازه های بسیار حساس و از شریان های حیاتی هر کشور محسوب می شوند و در صورت آسیب دیدگی می توانند خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری به بار آورند. با توجه به این که فضای زیرزمینی باید مدت زمان نسبتا زیادی استفاده شود، بنابراین پایداری آن ها در مدت زمان بهره برداری از اهمیت بالایی برخوردار است. مهمترین عامل برای ایجاد پایداری در این فضا، طراحی سیستم نگهداری مناسب و کافی برای آن ها می باشد. انتخاب سیستم های نگهداری کاملا وابسته به ویژگی های محل و شرایط پروژه می باشد. تونل مورد نظر در واقع، پنجمین تونل در محور برگشت از سمت آمل به تهران در کیلومتر 57 جاده هراز قرار داشته و دارای راستای شمال غربی جنوب شرقی می باشد. مسیر از ابتدای تونل در کیلومتر300+57 روی خط مستقبم شروع شده و قوسی به شعاع 900 متر پارامتر کلوتویید 300 متر در بر می گیرد و سپس از قوس تا انتهای تونل در کیلومتر 215+58 مسیر بر روی امتداد مستقیم ادامه می یابد. در این تحقیق ابتدا پارامترهای ژیومکانیکی موثر در پایداری تونل مزبور جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. سپس به منظور تحلیل پایداری و طراحی بهینه نگهداری از نرم افزار عددی تفاضل محدود FLAC بهره گرفته شد. با توجه به منطقه و مقرون به صرفه بودن برای نگهداری تونل از سیستم نگهداری شاتکریت استفاده شده است که استفاده از این روش استحکام بیشتری نسبت به روش ها دیگری به تونل خواهد داد این تونل با امنیت و ایمنی و راندمان بسیار بالا و با هزینه مطلوب و مناسب به انجام رسیده و ایمنی و امنیت آن در زمان استفاده ار این تونل بلند مدت خواهد بود.در این تحقیق تونل به سه قسمت تقسیم شد که نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بیشترین میزان جابجایی های صورت گرفته در حفر قسمت اول 86/1 میلیمتر ، در حفر قسمت دوم 849/1 میلیمتر و بخش پایانی 902/1 میلیمتر می باشد که تمامی مراحل در حد جابجایی مجاز بوده است. همچنین شعاع زون تاثیر گذار بدست آمده از تحلیل عددی در این پروژه 2 متر می باشد.
کلیدواژه ها:
تونل، تحليل پايداري، سيستم نگهداري، روش هاي عددي، شاتكريت، FLAC
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/846167/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:افرادی، علیرضا و ابراهیم آبادی، آرش،1397،تحلیل پایداری و طراحی بهینه نگهداری تونل با استفاده از روش های عددی ( مطالعه موردی : تونل شماره 5 جدید جاده هراز- کیلومتر 57 آمل به تهران )،کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران،تهران،،،https://civilica.com/doc/846167
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، افرادی، علیرضا؛ آرش ابراهیم آبادی)
برای بار دوم به بعد: (1397، افرادی؛ ابراهیم آبادی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- تحلیل پایداری و پارامتری مغار سد بختیاری با نرم افزار 2phase
- تحلیل پایداری سیستم نگهداری به روش عددی تفاضل محدود (مطالعه موردی تونل زیر گذر ضربعلی زاده)
- ارزیابی تخلخل مخازن هیدروکربوری کربناته با استفاده از نمودار های چاه پیمایی و شبکه های عصبی مصنوعی: مطالعه موردی یکی از مخازن جنوب غرب ایران
- بررسی تاثیر تهویه طبیعی بر معدن زغالسنگ تخت البرز شرقی
- آنالیز حوادث دو معدن زغال سنگ زیرزمینی درکشور ایران و ترکیه و مقایسه آن ها
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- یادگیری عمیق در سنجش از دور کشاورزی
- بررسی روش های معماری پایدار در گیلان و تاثیر اقلیم
- شناسایی عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری (مطالعه موردی شهرداری سنندج)
- تحلیل تکنولوژی ساخت سازه های ضد زلزله در ژاپن و بررسی چگونگی و امکان اجرای آن در ایران
- نقش سیستم IPD (تحویل پروژه یکپارچه) و زیرساخت های آن، در چگونگی تقلیل چالش های فرایند طراحی در صنعت ساخت وساز
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.