سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: MHCONF03_010
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 200
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 11 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی رضایت مشتری در تجارت الکترونیک بین بنگاهی یا B2B
چکیده مقاله:
شرکتهای امروزی به ویژه شرکتهایی که در تجارت الکترونیک فعالیت می کنند، باید تغییرات محیط و تغییراتی را که در رفتار مصرف کننده رخ می دهند، بشناسند. لذا بررسی فرایند خرید و رفتار مصرف کننده در اینترنت برای شرکتهای تجارت الکترونیک برای جذب مشتری، بالا بردن فروش و افزایش سودآوری، اهمیت فوقالعاده ای دارد . اهمیت این مسایل به ویژه با رقابت شدیدی که در عصر الکترونیکی بین شرکت ها جهت جذب و حفظ مشتری وجود دارد بیشتر جلوه می کند. لذا با توجه به اهمیت تجارت الکترونیک بویژه تجارت بین بنگاهی یا ) B2B ( مساله عمده ای که در این پژوهش به آن پرداخته می شود این است که عوامل موثر بر رضایت مشتری در تجارت بین بنگاهی کدامند روش تحقیق توصیفی تحلیلی بود و جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه زابل بودند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که رضایت الکترونیک را در دو بعد رضایت از ابزار و رضایت از ارزش بررسی می نمود و بصورت طیف لیکرت 5 نقطه ای بود. پایایی پرسشنامه بوسیله ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون فریدمن در نرم افزار آماری SPSSنسخه 21 استفاده شد. براساس یافته ها عامل امنیت مالی و حفظ اسرار شخصی مهمترین شاخص رضایت از ابزار، و عامل ارزش درک شده وب سایت برای مشتری مهمترین شاخص رضایت از ارزش می باشد. براساس نتایج تحقیق می توان گفت در خرید سنتی، رضایت مشتری تابع رضایت از خود محصول و یاخدمات است. اما در خرید الکترونیک ابزار خرید اهمیت کلیدی داشته، رضایت مشتری تابعی از خود محصول و ابزار خرید است. درحقیقت رضایت الکترونیک تاثیر پذیر از دو عامل رضایت از ابزار و رضایت از ارزش است
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا MHCONF03_010 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/845771/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:شهرکی، محمدرضا،1397،بررسی رضایت مشتری در تجارت الکترونیک بین بنگاهی یا B2B،همایش بین المللی سالانه افق های نوین در مهندسی برق،کامپیوتر و مکانیک،تهران،https://civilica.com/doc/845771
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، شهرکی، محمدرضا؛ )
برای بار دوم به بعد: (1397، شهرکی؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی تاثیر بازاریابی سیاسی بر کمپین های انتخاباتی مطالعه موردی: انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان خوزستان
- ارائه مدل تجزیه وتحلیل ریسک های محیط زیستی نیروگاه بخار با استفاده از روش های ELECTRE و DEMATEL در محیط فازی ( مطالعه موردی نیروگاه بخار ایرانشهر )
- یک الگوریتم ابتکاری برای مسیله ی زمان بندی پروژه با هدف بیشینه سازی ارزش خالص فعلی با پارامترهای تصادفی فازی
- انتخاب استراتژی مدیریت ریسک زنجیره تامین به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی
- رتبه بندی عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاهها به روش تصمیم گیری چند معیاره الکتره فازی
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- A new approach for thermal analysis of Stirling Engine for Exhaust Waste Heat Recovery in System Ignition engine
- تحلیل مصرف انرﮊی در سیستم های تولید و توزیع هوای فشرده در شرکت خودروسازی سایپا و اقدامات انجام شده جهت بهینه سازی مصرف هوای فشرده
- ساختار تنظیم گری صنعت خودروی ایران و راهکارهایی برای اصلاح آن
- لزوم تغییر رویکرد در سیاستهای توسعه فناوری در ایران
- Theoretical study of wear process: wear mechanism, numerical modeling (review)
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.