سال انتشار: 1382
محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران
کد COI مقاله: ICCE06_133_0357924887
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 2,127
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 8 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی تجربی رفتارمکانیکی بتن پلاستیک درشرایط تنش سه محوری
چکیده مقاله:
بتن پلاستیک ازجمله مصالحی است که برای ساخت دیوار آب بند در پی های بشدت نفوذپذیر سدهای واقع بر بسترآبرفتی و سنگهای ضعیف از آن استفاده می شود . در این مقاله ارتباطی کمی بین مقاومت برشی بتن پلاستیک وتنش همه جانبه که ا ز آزمایش های سه محوری بدست آمده است، مورد مطالعه و ارزیابی قرارگرفته است . آزمایش سه محوری، به در سنین ۲۸ و ۶۰ روزه و به روش کرنش کنترل شده، تحت تنش های همه جانبه ( CD) روش تحکیم یافته زهکشی شده ۱۲ کیلوگرم بر سانتی متر مربع در شرایط اشباع و پس از اندازه گیری نفوذپذیری نمونه ها، انجام ،۸ ،۵ ،۳ ،۱ ، متفاوت ۰ شده است . از نتایج بدست آمده از آزمایشها، مشخصات فیزیکی و مکانیکی بتن پلاستیک از جمله مدول الاستیسیته، ضریب را استنتاج و مورد مقایسه قرار ، (φ) وزاویه اصطکاک داخلی (C) نفوذپذیری وپارامترهای مقاومت برشی، ضریب چسبندگی گرفته است . نتایج نشان می دهند که افزایش عیارسیمان در طرح مخلوط باعث افزایش مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته، ضریب چسبندگی و کاهش زاویه اصطکاک داخلی بتن پلاستیک می گردد . افزایش عیار بنتونیت باعث کاهش مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته و ضرائب مقاومت بر شی و افزایش شکل پذیری می گردد .افزایش فشارهمه جانبه باعث افزایش مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته و کاهش ضریب نفوذپذیری می گردد . افزایش سن نمونه باعث افزایش مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته، ضریب چسبندگی و کاهش زاویه اصطکاک داخلی می گردد . با استفاده از نتایج آز مایش سه محوری رابطه مقاومت فشاری تک محوری و تنشهای اصلی در بتن پلاستیک بدست آمده است
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا ICCE06_133_0357924887 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/845/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:محبوبی اردکانی، احمدرضا و آجرلو، علی محمد،1382،بررسی تجربی رفتارمکانیکی بتن پلاستیک درشرایط تنش سه محوری،ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران،اصفهان،https://civilica.com/doc/845
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1382، محبوبی اردکانی، احمدرضا؛ علی محمد آجرلو)
برای بار دوم به بعد: (1382، محبوبی اردکانی؛ آجرلو)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :- .] ICOLD, *Filing Materials for Watertight cut off walls* , ...
- _ REMR, *Design procedure for Plastic concrete cut off walls', ...
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- مقایسه رفتار بتن پلاستیک تحت شرایط تک محوری و سه محوری
- ارزیابی قابلیت اطمینان نتایج نرم افزار پلکسیس دربرآورد نشست زمین دراثرحفرتونل متروبه روش natm درشهراصفهان
- بررسی عددی نتایج حاصل از تاثیر پارامترهای میرایی هیسترزیس و رایلی برروانگرایی خاک
- بررسی نقش افت سطح آب زیرزمینی و پارامترهای مهندسی خاک در پدیده فرونشست مسیرتونل راه آهن تهران تبریز در منطقه 17 تهران
- بررسی علل فرونشست ناشی از حفر تونل در محیط شهری و ارائه راهکارهای مناسب جهت مقابله با آن (مطالعه موردی: قطعه 9 قطار شهری شیراز- تونل D)
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.