توانمندسازی زنان مراجعه کننده به خانه های بهداشت شهرستان کرمان از طریق آموزش خودآزمایی پستان در حضور بهورز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-7-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 566
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره قربان صباغ

دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

نرگس خانجانی

استادیار، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

محمدمهدی فداکار

استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران

عابدین ایرانپور

دانشجوی دکترا، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

ترویج خود-توانمندسازی زنان در امر خودآزمایی پستان در محیطی ترین سطوح ارایه خدمت نقش مهمی در تشخیص زودرس، درمان و پیشگیری از مرگ و میر سرطان پستان دارد. این مطالعه، با هدف توانمندسازی زنان، از طریق آموزش خودآزمایی پستان با حضور بهورز انجام شد.روش بررسی: این مطالعه، از نوع کارآزمایی اجتماعی، با روش نمونه گیری تصادفی ساده، روی 80 خانم مراجعه کننده به دو خانه بهداشت انجام شد. در40 نفر فقط برای خودشان و 40 نفر دیگر، برای خودشان و بهورز آنها، مداخله انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود. که بصورت پیش آزمون، بلافاصله بعد و دو ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. یافته ها با استفاده از تی تست زوجی، مستقل، مک نمار، رگرسیون خطی و آزمونهای ناپارامتری تحلیل شد.یافته ها: بعد از اجرای مداخله، در زیرجزءهای توانمندسازی و عملکرد در هرکدام از گروه ها، تفاوت معنیدار شد. در زیرجزءهای توانمندسازی بین دو گروه با و بدون بهورز اختلاف معنیداری مشاهده نشد، بجز زیرجزء آگاهی که در مقطع بلافاصله بعد از مداخله میانگین آن در گروه با حضور بهورز، بیشتر شد و زیرجزء اعتماد به نفس، که میانگین آن در گروه بدون حضور بهورز بیشتر شد.بحث و نتیجه گیری: خود- توانمندسازی زنان بخصوص در جامعه روستایی، در زمینه خودآزمایی پستان پایین بوده و نیاز مداوم به آموزش مهارتهای خود- توانمندسازی دارند، اما به نظر نمیرسد که آموزش با حضور بهورز نقش مهمی در افزایش توانمندسازی زنان داشته باشد

کلیدواژه ها

توانمند سازی، خودآزمایی پستان، نگرش، خودکارآمدی، اعتماد به نفس.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.