مطالعه عملکرد محصول گندم تحت شرایط متفاوت کوددهی و آبیاری در حوضه مهاباد باکمک مدل SWAT

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 655

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SWAT01_017

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1397

چکیده مقاله:

در این مطالعه میزان تاثیر آبیاری و کوددهی که در نتیجه آنها تنش آبی و تنش نیتروژن حاصل میگردد، مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به بهره وری پایین کشاورزی در کشور و کمبود منابع آب در آینده، مطالعه جهت اصلاح روند حاکم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. براین اساس به منظور مدل سازی حوضه مهاباد از مدل SWAT1 استفاده شده است. این نرم افزار با قابلیت اتصال به سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS2 دقت مناسبی در محاسبات حوضه را داراست. واسنجی و صحت سنجی مدل با استفاده از نرم افزار SWAT-CUP به کمک الگوریتم SUFI2 انجام شده است. به کمک اطلاعات مشاهداتی رواناب ماهیانه 2 ایستگاه هیدرومتری واقع بر این رودخانه و نیزرواناب ورودی وخروجی مخزن مهاباد، ابتدا واسنجی و صحت سنجی مدل جهت پیشبینی جریان صورت پذیرفت و سپس سالهای 2013 جهت کالیبراسیون و 2011 و 2012 جهت صحت سنجی عملکرد محصول بکار گرفته شدند. با توجه به اینکه مقدار مشاهداتی عملکرد محصول گندم در منطقه طی این دوران برابر2/3تن برهکتاربودنتایج مدل باتولید 2/36برای واسنجی و 2/13و2/22تن بر هکتار برای صحت سنجی، نشاندهنده کارایی مناسب این مدل جهت شبیه سازی مورد نظر است. نتایج نشان می دهد که تولید گندم از 2.3 تا 4 تن در هکتار افزایش می یابد، اگر میزان کوددهی از120 کیلوگرم به 270 کیلوگرم افزایش یابد. اگر چه افزایش آب باعث کاهش استرس آب می شود اما در ابتدا محصول گندم را افزایش می دهد و سپس آن را کاهش می دهد.

نویسندگان

احمد خزایی پول

دانشجوی دکتری مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

علی مریدی

استادیار گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور،دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

جعفر یزدی

استادیار گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور،دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.