نانو لیپوزوم های حامل بتا کاروتن: بررسی اثر گاما اوریزانول بر پایداری اندازه ذرات و درون پوشانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-4-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 528
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صحرا بشیری

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

بابک قنبرزاده

استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

حامد همیشه کار

دانشیار مرکز تحقیقات دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

جلال دهقان نیا

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

بتا کاروتن، یکی از انواع مهم ترکیبات فراسودمند، آنتی اکسیدانی و پیش ویتامین A موجود در فرآورده های گیاهی است که به علت ماهیت آب گریز و پایداری پایین، غنی سازی مواد غذایی با آن دشوار است. درون پوشانی بتا کاروتن در حامل های لیپیدی، مانند لیپوزوم ها، راهکاری است که به طور بالقوه می تواند این مشکلات را کاهش دهد. سیستم های لیپوزومی حامل بتا کاروتن با روش اصلاح شده حرارتی، تهیه گردیدند و از گاما اوریزانول به عنوان یک فیتو استرول، جهت افزایش پایداری ساختار لیپوزوم ها استفاده شد. برای پی بردن به انکپسوله شدن این ماده در لیپوزوم ها، گروه های عاملی و برهمکنش های احتمالی بین بتا کاروتن و لستین، توسط طیف سنجی فرو سرخ (FTIR) مطالعه شد و پیک های 980 و cm-1 1580 مربوط به گروه های عاملی بتا کاروتن، در لیپوزوم ها مشاهده گردید. در نسبت های مختلف لستین به بتا کاروتن، اندازه ذرات در محدوده 64 نانو متر بدست آمد و در طول زمان نگهداری به مدت 30 روز، اندازه ذرات در زیر 500 نانو متر باقی ماندند. همچنین درصد درون پوشانی بتا کاروتن، در غلظت های بالای لستین 25/77 درصد بود و در طول زمان نگهداری به 73/69 درصد کاهش یافت. استفاده از گاما اوریزانول در لیپوزوم های حاوی بتا کاروتن، موجب افزایش پایداری اندازه ذرات و درصد درون پوشانی بتا کاروتن در طول زمان گردید.

کلیدواژه ها

بتا کاروتن، پایداری، گاما اوریزانول، نانو لیپوزوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.