بررسی اثرات کشندگی و بازدارندگی رشد نانوذرات تیتانیوم اکساید (TiO2) بر میکرواورگانیزم های مضر در مواد غذایی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 618
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب جادری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار

عبدالمجید مسکوکی

دانشیار گروه فرآوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی

سیدعلی مرتضوی

استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

نانو ذرات تیتانیوم اکسید هنگامی که در محیط آبی تحت اثر اشعه ماوراء بنفشقرار گیرند به دلیل تولید هیدروکسیل های اکسیژن دار خاصیت میکروب کشی پیدامی کنند. گروه های هیدروکسیل اکسیژن دار با تخریب دیواره سلولی بعضی ازمیکروارگانیسم ها سبب نابودی آنها می شوند. در این تحقیق اثرکشندگی تیتانیوماکسید روی چهار نوع میکروارگانیسم مضر در مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت.باکتری های بیماری زای اشریشیا کولی و استافیلوکوکوس آریوس، قارچ توکسین زایآسپرژیلوس پارازیتیکوس و مخمر عامل فساد ساکارومایسس سرویزیا در محیط کشت-های اختصاصی خود که حاوی دو غلظت نانو ذرات تیتانیوم اکساید بودند کشت دادهشدند. این نانوذرات قبلا توسط دو لامپ اولتراویولت در زمان های 0 (شاهد) 30، 60 و120 دقیقه پرتودهی شده بودند و پس از کشت در شرایط مناسب برای هرمیکروارگانیسم گرمخانه گذاری شده و تعداد باکتری های رشد کرده شمارش شدند.نتایج پس از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که تعداد باکتری های اشرشیا کولی در هردو غلظت تیتانیوم اکساید که بالا تر از 60 دقیقه پرتودهی فعال شده بودند به طور قابلملاحظه ای کاهش یافتند. در حالیکه هیچکدام از تیمارها اثری روی باکتریاستافیلوکوکوس نداشتند. میزان کاهش سلول های زنده برای مخمر ساکارومایسسسرویزیا و قارچ آسپزژیلوس پارازیتیکوس به ترتیب % 56/8 و %70 بودند. نتایج اینتحقیق نشان دهنده اثرات نابود کنندگی یا بازدارندگی رشد میکرو اورگانیزم ها توسطنانو ذرات تیتانیوم برای استفاده در پژوهش های آتی میباشد

کلیدواژه ها

اثرات کشندگی،باکتری های بیماریزا،قارچ های مولد سم،کنترل رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.