سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: ECIE05_022
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 502
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 14 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله کاربرد شبکه های پتری در شبیه سازی سیستم کنترل ترافیک هوایی
چکیده مقاله:
سیستم کنترل ترافیک هوایی به سیستمی اطلاق میشود که هدف آن از یک طرف جلوگیری از برخورد میان هواپیماها با موانع در طول فرآیند پرواز میباشد؛ و از طرف دیگر ایجاد بستر مناسب و کارآمد برای حرکت روان عبور و مرور هوایی و ارایه اطلاعات ضروری جهت حفظ ایمنی پروازها به هواپیما میباشد. این سیستم شامل زیر سیستمهایی مانند مرکزکنترل راه های هوایی ، مرکز کنترل تقرب فرودگاه ،برج مراقبت پرواز و واحد کنترل زمینی میباشد که برای به انجام رساندن عملیات فرود و برخاستن هواپیماها باید با یکدیگر در ارتباط بوده و عملیات مربوط به قسمت خود را انجام دهند. ترافیک هوایی گاها موجب بروز خطای انسانی به دلیل حجم بالای پروازها و ترافیک و در نتیجه آن بروز حوادث ناگوار و جبران ناپذیر خواهد شد. با توجه به کاربرد وسیع و مهم این سیستم، شبیهسازی و ارزیابی کارآیی آن امری ضروری است. به منظور شبیه سازی این سیستم در دو حالت میتوان از مدلسازی تحلیلی و یا تکنیکهای تحلیل ریاضی استفاده نمود. در مدلسازی تحلیلی رفتار سیستم تحت قالب روابط منطقی، به صورت بصری و در نهایت با استفاده از معادلات ریاضی نشان داده میشود. این امر بیانگر نحوه عکس العمل سیستم به ازای مقادیر پارامتر متفاوت است. در این تحقیق ما با استفاده از شبکه های پتری تصادفی مبتنی بر پاداش تمامی زیر سیستمهای سیستم کنترل ترافیک هوایی را در طی دو فرآیند فرود و برخاستن هواپیما در حریم هوایی فرودگاه شبیه سازی نموده و همچنین با داده های به دست آمده و مستند به به ارزیابی آن میپردازیم
کلیدواژه ها:
سیستم کنترل ترافیک هوایی ، کنترل تقرب ، کنترل زمینی ، شبکه های پتری ، شبکه های تصادفی مبتنی بر پاداش
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا ECIE05_022 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/805259/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:اسمعیلی، سیده فرشته و یداله زاده طبری، میثم و فلاح نژاد، قاسم،1397،کاربرد شبکه های پتری در شبیه سازی سیستم کنترل ترافیک هوایی،پنجمین کنفرانس ملی مهندسی برق کامپیوتر و فناوری اطلاعات،تهران،https://civilica.com/doc/805259
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، اسمعیلی، سیده فرشته؛ میثم یداله زاده طبری و قاسم فلاح نژاد)
برای بار دوم به بعد: (1397، اسمعیلی؛ یداله زاده طبری و فلاح نژاد)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- اینترنت اشیاء مفاهیم و چالش ها
- بلاکچین و اینترنت اشیاء
- مدل سازی ربات های انسان نما با شبکه های پتری
- مطالعه تاثیر استفاده از پنجره های دوجداره مشبک بر صرفه جویی انرژی در ساختمان ها
- بررسی کاهش هزینه بهره برداری استفاده کنندگان راه ها با نگهداری مناسب و به موقع روسازی ها (نمونه موردی راه های استان بوشهر)
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر موبایل اپلیکیشنها بر پایداری کسب وکارهای SME در طول COVID-۱۹
- شارژ هوشمند خودروهای برقی با در نظر گرفتن جایابی بهینه ایستگاه های شارژ در شبکه توزیع
- Improvement Image Summarization using Image Processing and PSO Algorithm.
- بررسی امنیت اینترنت اشیا
- تشخیص بیماری کرونا با استفاده از هوش مصنوعی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- بررسی فرآیندهای بازیافت گاز همراه میادین نفت و فلر به منظور تولید برق در ایران
- طراحی و استقرار ساز و کار لازم برای انتخاب تجهیزات و ارزیابی مشخصات فنی آن ها با هدف کاهش تلفات انرژی الکتریکی
- بررسی اقتصادی و تحلیل و مقایسه بین دو سیستم گوگرد زدایی از سوخت مازوت و سولفورزدایی از دود دودکش
- تدوین روش استخراج هزینه راه اندازی انواع واحدهای نیروگاهی و ارائه شرایط و محدودیت های فنی جبران سازی وسیع توان راکتیو در عملکرد ژنراتورهای نیروگاهی
- سازه ها و تجهیزات صنعت برق (تولید، انتقال و توزیع)
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.