شناسایی بخش های کلیدی اقتصاد ایران با استفاده از خوشه بندی فازی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران، دوره: 22، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_IJER-22-72_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 471
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسفندیار جهانگرد

دانشیار گروه اقتصاد نظری دانشگاه علامه طباطبایی

علیرضا ناصری بروچنی

کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

در این مقاله با تلفیق الگوی داده- ستانده و خوشه بندی فازی، با ترکی بشاخص های بین بخشی، وزن اقتصادی و پتانسیل های اقتصادی هر بخش، بخش های کلیدی اقتصاد ایران با استفاد ه از جداول داده- ستانده سالهای 1390 و 1385 شناسایی شده است. پیش از آن، برای حذف اثر نامطلوب داده های پرت بر خوشه بندی، داده های پرت شناسایی و به طور جداگانه خوشه بندی شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بخش های کلیدی اقتصاد ایران در گروه داده های پرت قرار دارد و میتوان از جداسازی این داده ها برای شناسایی بخش های کلیدی اقتصاد در این روش استفاده کرد. با تفسیر نتایج خوشه بندی و تحلیل شاخص های تعریف شده، بخش های صنعتی و معدنی (ساخت سایر محصولات کانی غیر فلزی، ساخت فلزات اساسی، ساخت ماشین آلات و تجهیزات طبقه بندی نشده در جای دیگر، توزیع گاز طبیعی، سایر معادن و ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت و سوخت ها ی هسته ای) بخش های کلیدی اقتصاد ایران هستند. همچنین بخش نفت خام و گاز طبیعی از نظر صادرات و بخش های خدمات عمده فروشی، خرده فروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها، امور عمومی، حمل ونقل جاده ای) کشاورزی و باغداری از نظر اشتغال زایی، بخش های کلیدی اقتصاد ایران شناسایی شدند.

کلیدواژه ها

بخش های کلیدی، خوشه بندی، منطق فازی، الگوریتم خوشه بندی فازی c-means نااقلیدسی NERFCM، تحلیل داده- ستانده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.