بهینه سازی سیستم حمل و نقل عمومی با استفاده از الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات با بردار ارزیابی - مطالعه موردی در سازمان اتوبوسرانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-9-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسفندیار عطایی

مربی، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

رضا توکلی مقدم

استاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، دانشکده مهندسی صنایع، تهران، ایران

زینب عزیزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

گسترش شهرها باعث افزایش تقاضای سفر می شود. پاسخگویی به نیاز سفر جمعیت شهرهای بزرگ توسط وسایل نقلیه غیرجمعی امکان پذیر نیست. لذا روی آوردن به سمت استفاده از انواع سیستم های حمل و نقل عمومی، جهت جابجایی مردم در شهرها، امری بدیهی و اجتناب ناپذیر است. پارامترهای مختلفی در توسعه سیستم حمل و نقل عمومی دخیل است که از جمله آنها می توان به زمان سفر، زمان پیاده روی تا ایستگاه راحتی سفر، هزینه استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی و حداکثر پوشش مسیرها و عبور از مراکز اصلی شهر و غیره نام برد، ولی مهمترین پارامتری که باعث افزایش استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی می شود، زمان سفر و هزینه سفر برای متقاضیان است. بنابراین در این مقاله، یک مدل ریاضی چند هدفه با حداقل کردن هزینه و زمان سفر در حالی که مسیرها با حداقل اتوبوس پوشش داده می شود، ارایه می شود. با توجه به پیچیدگی و سخت بودن مسایل مسیریابی، برای حل این مسیله از الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات با بردار ارزیابی (VEPSO) برای مسیرهای موجود در سیستم اتوبوس رانی شهر اردبیل استفاده و نتایج آن با الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات چند هدفه (MOPSO) مقایسه می شود. مقایسه نتایج الگوریتم ها با شاخص های چند هدفه کارآیی الگوریتم VEPSO را نسبت به MOPSO برای مطالعه موردی موردنظر نشان می دهد.

کلیدواژه ها

بهینه سازی انبوه ذرات با بردار ارزیابی ،حمل و نقل عمومی، سیسنم اتوبوسرانی، مسیریابی وسایط نقلیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.