بهینه سازی فرایند آبگیری اسمزی و مدل سازی سینتیک انتقال جرم طی خشک کردن با هوای داغ گوشت شترمرغ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فناوری های جدید در صنعت غذا، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFT-4-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 487
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر نایبندی آتشی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سید علی مرتضوی

استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

فریده طباطبایی یزدی

استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محبت محبی

استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

گوشت شتر مرغ دارای مزیت های بسیاری نسبت به گوشت دام های دیگر می باشد، به طوری که به عنوان گوشت قرن بیست و یکم معرفی شده است. فرایند آبگیری اسمزی یک فرایند انتقال جرم چند مولفه ای است، به گونه ای که همزمان با خروج آب از ماده غذایی، عوامل اسمزی به درون بافت نفوذ می کنند که مقدار آن در مقایسه با آب خروجی اندک می باشد. از آن جایی که مواد غذایى در طى مدت نگه دارى به علت فعالیت آبی بالا دچار تغییرات شیمیایى و میکروبیولوژى شده، که این تغییرات تاثیرات منفى بر ماده غذایى گذاشته و باعث فساد ماده غذایى مى شود، بنابراین استفاده از آبگیری اسمزی که سبب کاهش آب بافتى و سهولت انتقال جرم در طی خشک کردن مى شود، مفید خواهد بود. فرایند آبگیری اسمزی گوشت شترمرغ در محلول اسمزی شامل کلرور سدیم با غلظت های 10، 20 و 30 درصد وزنی-وزنی، نسبت نمونه به محلول اسمزی 1:4، 1:6 و 1:8 و مدت زمان غوطه وری در محلول اسمزی، 30، 45 و 60 دقیقه، بر میزان خروج آب، جذب مواد جامد و چروکیدگی با استفاده از روش سطح پاسخ محاسبه گردید، نمونه های آبگیری شده در شرایط بهینه، سپس با هوای داغ 65 و 75 خشک شدند. محتوی رطوبتی طی سینتیک خشک کردن و مقایسه ده مدل ریاضی و انتخاب بهترین مدل جهت توصیف سینتیک انتقال جرم به دست آمد. در شرایط بهینه غلظت کلرورسدیم 30 درصد، نسبت نمونه به محلول اسمزی 1:6 و مدت زمان غوطه وری 60 دقیقه، میزان خروج آب، جذب مواد جامد و چروکیدگی به ترتیب 50/5، 5/45 و 6/99 درصد بودند. مناسب ترین مدل جهت توصیف سینتیک انتقال جرم طی خشک کردن گوشت شترمرغ، مدل Two-term تعیین گردید.

کلیدواژه ها

آبگیری اسمزی، بهینه سازی، انتقال جرم، مدل سازی، گوشت شترمرغ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.