اثر محلول پاشی پراکسیدهیدروژن و -24اپی- براسینواسترویید در کاهش صدمات اکسیداتیو ناشی از تنش خشکی بر گیاه دارویی زیره سبز(Cuminum cyminum L.)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 697

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NEWCONF04_337

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1397

چکیده مقاله:

تنش خشکی باعث تحریک گونه های اکسیژن فعال در کلروپلاست گیاهی میشود و گونه های اکسیژن فعال نیز سبب پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و رنگیزه های فتوسنتزی می شود. زیره سبز(.(Cuminum.cyminum L یکی از گیاهان دارویی و معطراست که ارزش دارویی فراوانی دارد. در این پژوهش، دو ترکیب پراکسید×هیدروژن×و-24 اپی براسینواسترویید با هدف اهمیت کنترل تنش اکسیداتیو در تحمل به کمبود آب، به کار گرفته شدند. طی یک مطالعه گلدانی،× آزمایشی×به صورت×فاکتوریل×در×قالب×طرح×کامل×تصادفی×با×سه×تکرار× اجرا گردیدکه در آن عامل خشکی شامل×سه×سطح آبیاری100درصد ظرفیت زراعی(شاهد)، %75ظرفیت زراعی(تنش متوسط) و %50ظرفیت زراعی(تنش شدید)،×محلول پاشی پراکسید×هیدروژن در سه سطح(0، 0/5 و 1 میلی مولار) و هورمون×استروییدی -24 اپی براسینولید نیز در سه سطح (صفر،×نیم×و یک میلی مولار) که محلول ×پاشی×برگی، سه روز قبل از اعمال تنش خشکی انجام شد. اعمال تنش خشکی پس از استقرار گیاهان در مرحله 5-6 برگی صورت گرفت. در طول آزمایش، تغییرات صفات مورفولوژی، رنگیزه های فتوسنتزی، میزان پرولین و محتوای مالون دی آلدیید(پراکسیداسیون لیپیدی غشاء) بر روی گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد×که×در×تمام× اندازه گیری ها، برهمکنش سطوح×مختلف× آبیاری وپراکسیدهیدروژن، آبیاری و براسینواسترویید×تاثیر×معنی داری بر×ارتفاع×گیاه،×وزن تر، خشک ریشه و اندام هوایی، میزان پرولین و محتوای مالون دی آلدیید ایجاد×کرد.×همچنین×تجزیه×واریانس×داده های× مربوط×به×میزان×رنگیزه های فتوسنتزی(کلروفیلa، b و بتاکاروتن) و پراکسیداسیون لیپیدهای غشا نیز نشان دهنده×وجود ×تفاوت×معنی دار ×در ×این×صفات بود بیشترین مقدار کلروفیل a، 12/30 مربوط به تنش %50 ظرفیت زراعی و محلول پاشی یک میلی مولار براسینواسترویید بود که تفاوت معنی داری با سایر تیمارها نشان داد حاصل گردید. استفاده از هورمون -24 اپی براسینواسترویید بیش از پراکسیدهیدروژن در شرایط تنش ملایم((%75 و شدید((%50 باعث بهبود سایر پارامترهای رشد همچون ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، میزان پرولین، مالون دی آلدیید در زیره سبز تحت تنش خشکی گردید.

نویسندگان

نسیم رودباری

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کهنوج، دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد واحد دامغان

حسین عباسپور

گروه فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان،سمنان، ایران

خسرو منوچهری کلانتری

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

احمد آیین

گروه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات آموزش و توسعه کشاورزیAREEO، جیرفت، ایران