سال انتشار: 1397
کد COI مقاله: FSCONF01_026
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 461
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 9 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بازاریابی شبکه های اجتماعی در کسب و کار
چکیده مقاله:
این مقاله به دنبال شناسایی و معرفی برخی از جنبه ها و زوایای مختلف شبکه های اجتماعی در حوزه بازاریابی کسب و کارهای متفاوت می باشد. استفاده از مزایا، امکانات و فرصت هایی که شبکه های اجتماعی در زمینه هایی همچون مزیت رقابتی و برند سازی برای ابعاد گوناگون کسب و کار به وجود می آورند، مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش نخست به مفهوم شبکه های اجتماعی و فراگیر شدن آن در جامعه مدرن امروز پرداخته شده است، در ادامه مزایا و ویژگی های شبکه های اجتماعی و همچنین رابطه آن با بازاریابی نوین و تجارت الکترونیک نگاهی گذرا اتداخته شده است و سپس کنکاشی در زمینه های مختلف بازاریابی با رویکردی پژوهشی در مقالات گوناگون از کشورها و زمینه های کسب و کاری متفاوت انجام پذیرفته است. در نهایت نیز برخی از موانع جلو روی بازاریابی شبکه های اجتماعی عنوان گردیده است و راهکار های پیشنهادی نیز ارایه گردیده است.
کلیدواژه ها:
شبکه های اجتماعی، بازاریابی، مزیت رقابتی، کسب و کار، بازاریابی اینترنت
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/771757/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:گرامی، محسن و محمدی فهیمی، دانیال،1397،بازاریابی شبکه های اجتماعی در کسب و کار،اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم ومهندسی و فرهنگ ایرانی،تهران،،،https://civilica.com/doc/771757
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، گرامی، محسن؛ دانیال محمدی فهیمی)
برای بار دوم به بعد: (1397، گرامی؛ محمدی فهیمی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- شناسایی قابلیت های شبکه اجتماعی LinkedIn در بازاریابی دیجیتال برای برندسازی کسب و کار
- نقش شبکه های اجتماعی در بازاریابی و تجارت الکترونیک
- تجارت الکترونیکی و مدیریت ارتباط با مشتری
- تحلیل شبکه های اجتماعی افراد و بازاریابی
- نقش شبکه های اجتماعی در کسب وکار و بازاریابی
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.