اثر نرخ ارز واقعی و نوسانات آن بر واردات خودرو در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش تولید ملی و اشتغال پایدار، چالش ها و راهکارها
  • کد COI اختصاصی: NPSE01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1085
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی شهرازی

عضو هییت علمی دانشگاه گلستان

زینب یزدانی چراتی

دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه مازندران

میلاد شهرازی

مدرس موسسه آموزش عالی گلستان

چکیده

یکی از اصلی ترین و اثرگذارترین متغیرهای اقتصادی نرخ ارز است، به گونه‎ا ی که بسیاری آن را مهم ترین عامل در تعیین وضعیت تجاری هر کشور دانسته اند. به علاوه، نوسانات نرخ ارز یکی از چالش های اقتصادی است که موجب ایجاد تلاطم های قیمتی در بسیاری از بازارها به ویژه بازار خودرو می شود. پژوهش حاضر، اثر نرخ ارز واقعی و نوسانات آن بر جریان واردات خودرو در ایران طی دوره 1395-1371 را مورد بررسی قرار می دهد. در این راستا، سری نوسانات نرخ ارز با به کارگیری الگوی گارچ (GARCH) ایجاد و به منظور برآورد تابع تقاضای واردات خودرو از مدل خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) استفاده شده است. سپس، برای بررسی همجمعی بین متغیرهای الگو آزمون کرانه‎ها مورد استفاده قرار گرفته است. بر همین اساس، رابطه بلندمدت و مدل تصحیح خطا برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که نرخ ارز واقعی در کوتاه مدت اثر منفی اما در بلندمدت اثر مثبت و معنادار بر واردات خودرو در ایران داشته است. همچنین، اثر نوسانات نرخ ارز واقعی بر واردات خودرو به ایران در کوتاه مدت مثبت اما در بلندمدت منفی و معنادار بوده است. بدین ترتیب، می توان نتیجه گرفت که مدیریت صحیح نرخ ارز واقعی برای بهبود تجارت و نیز ثبات اقتصاد کلان بسیار حایز اهمیت است. به علاوه، انتظار می رود که اتخاذ سیاست افزایش نرخ واقعی ارز جهت کاهش واردات و بهبود تراز تجاری، در مورد صنعت خودرو تنها در کوتاه مدت موثر واقع شود، اما در بلندمدت این سیاست حتی باعث واردات بیشتر خودرو و بدتر شدن تراز تجاری گردد.

کلیدواژه ها

نوسانات نرخ ارز، واردات خودرو، فرآیند گارچ، آزمون کرانه ها، مدل خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.