کاربرد فناوری واقعیت مجازی در روان درمانی: بررسی مروری

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,158

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

THPC01_051

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1397

چکیده مقاله:

مقدمه: امروزه به کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات، می توان ارایه مراقبت سلامت به افراد را بهبود بخشید. یکی از فناوری هایی که در حوزه علوم پزشکی برای ارایه مراقبت سلامت به کار می رود، فناوری واقعیت مجازی است. فناوری واقعیت مجازی عبارت است محیط گرافیکی کامپیوتری که این فرصت را برای کاربران فراهم می کند تا با محیط سه بعدی مجازی ارتباط و تعامل برقرار کنند و به گونه ای که در آن محیط مجازی حضور دارند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی کاربرد فناوری واقعیت مجازی در روان درمانی بود.روش بررسی: این پژوهش به صورت مروری در سال 1397 و از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر از قبیل PubMed ، Google Scholar، ScienceDirect ، Web of Science و Scopus با کلید واژه های Psychotherapy ، Heath ، Virtual Reality ، Patients و Information Technology انجام شد. معیارهای ورود شامل در دسترس بودن چکیده یا متن کامل مقاله، مطالعات انجام شده در حوزه مربوطه و محدوده زمانی سال 2003 تا 2018 و معیار خروج شامل نگارش به زبان غیر انگلیسی و قرار نداشتن در محدوده زمانی جستجو بود. در نهایت 28 مقاله انتخاب گردید و پس از بررسی های انجام شده 16 مقاله انتخاب شد. یافته ها: از بین 28 مقاله یافت شده، 16 مقاله انتخاب گردید و یافته های بررسی متون نشان داد که فناوری واقعیت مجازی نقش موثری در روان درمانی بیماران دارد. یافته های 12 مقاله نشان داد که این فناوری می تواند در درمان ترس از بلندی، ترس از عنکبوت، ترس از پرواز، ترس از مکان های شلوغ، ترس از مکان های بسته، درمان شناختی- رفتاری، درمان چاقی، درمان اختلالات اشتها، درمان استرس و اضطراب، درمان خجالت از حضور شخص در جمع افراد به کار می رود. یافته های 4 مقاله نشان داد اکثر بیماران بیان کردند که، تمایل به استفاده از این فناوری در درمان بیماری خود را داشته و متخصصان تمایل بیشتری نسبت به ارایه مراقبت سلامت به بیماران به کمک این فناوری را داشتند. استفاده آسان از این فناوری باعث شده است تا بیماران بتوانند در هر زمان و مکانی درمان لازم را دریافت کنند.نتیجه گیری: امروزه به کارگیری فناوری اطلاعات در زمینه علوم پزشکی بسیار متداول شده که باعث می شود تا ارایه مراقبت مدرن جایگزین ارایه مراقبت سنتی گردد. یکی از این فناوری ها که می تواند به کار رود، واقعیت مجازی است. بنابراین، سیاست گزاران و مدیران باید خط مشی ها و دستورالعمل های لازم را برای به کارگیری این فناوری در روان درمانی تدوین نمایند.

نویسندگان

علیرضا بنای یزدی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدارک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

فرشته منوچهری منزه

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدارک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران-