غربالگری میزان شیوع مصرف دخانیات و مواد افیونی برمبنای پرسشنامه آسیست در والدین دارای کودک 6 تا 18 سال شهرستان اهواز در سال 1395

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 651

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PPDMED02_106

تاریخ نمایه سازی: 16 تیر 1397

چکیده مقاله:

مقدمه : مصرف مواد یکی از جدی ترین معضلات شهری د رسال های اخیر و یکی از پیچیده ترین پدیده های انسانی است که به عنوان الگوی غیر انطباقی مصرف مواد منجر به بروز مشکلات خانوادگی، شغلی و اجتماعی گردیده است. هدف : این مطالعه با هدف غربالگری میزان شیوع مصرف دخانیات و مواد افیونی برمبنای پرسشنامه آسیست در والدین دارای کودک 6 تا 18 سال شهرستان اهواز در سال 1395 بود.روش کار : این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه مورد مطالعه، کلیه ی خانوار های دارای کودک 6 تا 18 سال ساکن شهرستان اهواز، که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد، 1000 خانوار بر اساس بلوک های مورد نظر توسط مرکز آمار ایران، انتخاب شدند. ابزار بکار گرفته شده در این مطاله ، بر اساس سوالات غربالگری پرسشنامه assist مورد ارزیابی قرار گرفت. این پرسشنامه از سوی وزارت بهداشت و درمان در برنامه کشوری پیشگیری و درمان مصرف مواد در سطح مراکز خدمات جامع سلامت مورد استفاده ، قرار می گیرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شده است.یافته ها: این مطالعه نشان داد که شیوع انواع مصرف مواد در میان والدین دارای کودک 6 تا 18 سال 16/8 درصد بود که از این میان بیشترین میزان مصرف مواد در سه ماهه گذشته به ترتیب دخانیات (12/5%)،ترکیبات افیونی (2/2%) بود. همچنین یافته ها نشان داد که مصرف مواد در مردان بیشتر از زنان است. در ادامه تحلیل داده ها بیشترین ماده ای که میل و وسوسه ی شدید در میان انواع مصرف مواد در افراد مورد مطالعه داشت، به ترتیب دخانیات وسپس مواد افیونی بود.بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده انواع مصرف مواد در والدین دارای کودک 6 تا 18 سال در مقایسه با میزان شیوع در سطح جهانی و کشوری همخوانی داشته است. لذا در راستای سیاست پیشگیرانه متغییر خانواده قوی ترین عامل محافظت کننده نوجوانان در مصرف مواد است. که می بایست در خصوص توانمند سازی خانواده ها برنامه های آموزشی در سطح جامعه صورت پذیرد.

نویسندگان

علی اسدی

روان شناس – معاون اجرایی دفتر سلامت روانی ، اجتماعی واعتیاد وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی

احمد حاجبی

روان پزشک – مدیر کل دفتر سلامت روانی ، اجتماعی واعتیاد وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی ( عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران )

رضا دواسازایرانی

MPH بهداشت روان - مدیرسلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد – معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

احمد فخری

روان پزشک – معاونت آموزشی وزارت بهداشت ودرمان آموزش پزشکی