ارایه یک نرم افزار خبره برای پهنه بندی سیل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس جامع مدیریت و مهندسی سیلاب
  • کد COI اختصاصی: IFMC05_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید حساس

دانشجوی ارشد آبخیزداری، دانشگاه اردکان، یزد، ایران.

ابوالفضل عزیزیان

استادیار منابع آب، دانشگاه اردکان، یرد ایران

چکیده

در سال های اخیر، رشد شهرهای واقع در حاشیه رودخانه ها که ناشی از افزایش جمعیت و سرمایه بوده موجب شده تا ساکنین و دارایی های موجود در منطقه، در معرض خطر سیل باشند. لذا در تحقیق حاضر اقدام به مدل سازی گسترش سیلاب با استفاده از طراحی نرم افزار آنلاین تحت وب با قابلیت پهنه بندی مناطق مستعد سیل گیری از طریق به کارگیری داده های DEM نقشه های گوگل شده است. برای این منظور ابتدا بازه موردنظر از یک رودخانه روی نقشه انتخاب می شود. سپس در هر مقطع انتخابی حداکثر سطح مقطع برای عبور جریان محاسبه گردید. پس از آن روی میانگین مقاطع در کل بازه و ویژگی های فیزیکی بازه انتخابی حداکثر دبی عبوری از بازه محاسبه یم شود. با این دبی پهنه ایمن گذر سیلاب روی نقشه مشخص می گردد. برای دبی های بیش از دبی ایمن نرم افزار مقطع به مقطع به محاسبه پهنه های در معرض خطر سیل می پردازد و در نهایت نقشه اراضی متاثر از سیل در حاشیه بازه انتخابی ترسیم می گردد. برای نمونه ابتدا مراحل آزمایش نرم افزار بر روی رودخانه خشک شیراز که به دریاچه مهارلو می ریزد مورد ارزیابی قرار گرفت نتایج حاصل از پهنه بندی حداکثر سیلاب اندازه گیری شده در این رودخانه نشان داد که آب در جریان این رودخانه در پنج نقطه خارج شده و محدوده متاثر از سیل در نواحی شهری حاشیه رودخانه مشخص شده است. پس از آن اقدام به بررسی واقعه سیل اکتبر 2011 در رودخانه شهر آیوتایا در کشور تایلند گردید که از این واقعه تصاویر ماهواره ای مناطق متاثر از سیل در دسترس بود. بررسی تصویر ماهواره ای این سیل در کنار بررسی نقشه های توپوگرافی مسیر عبور رودخانه حاکی ازوقوع سیلابی با دبی اوج 413/01 متر مکعب بر ثانیه می باشد که در مقایسه با دبی 4200 متر مکعب بر ثانیه ثبت شده از آن واقع سیل 2/1 درصد اختلاف دارد. در صورتی که این سیلاب با وضعیت فعلی منطقه رخ بدهد پهنه سیل گیری شده در مقایسه با مساحت متاثر از سیل سال 2011 به میزان 17/63 درصد اختلاف دارد کمتر گردیده است.

کلیدواژه ها

پهنه بندی سیل، خطر سیل، نقشه های گوگل، نرم افزار خبره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.