برسی اثر اصلاح کننده های مهم آلی و شیمیایی بر میزان جمعیت نماتد مولد زخم ریشه چای Pratylenchus loosi در شرایط گلخانه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی یافته ­های نوین در پژوهش­های کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NFRANR01_420
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 332
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم باقری

کلینیک گیاهپزشکی پدرام رشت

علی سراجی

مرکز تحقیقات جای کشور لاهیجان ایران

چکیده

نماتد مولد زخم ریشه چای با اسم علمی Pratylenchus loosi به عنوان مهم ترین عامل خسارت زای چای در ایران و جهان محسوب می شود در حال حاضر از مجموع 34 هزار هکتار باغ چای در شمال کشور بیش از یک سوم آنها آلوده به این عامل بیماری می باشند. به همین دلیل مدیریت مبارزه با این بیماری دارای اهمیت فراوان می باشد با اهدافی چون بررسی اثر اصلاح کننده های مهمی مثل کود دامی پوسیده، کود معدنی دولومیت و نماتد کش نماکور بر میزان جمعیت نماتد مولد زخم ریشه چای و همچنین مقایسه آنها با همدیگر و در قیاس با نماتدکش فنامیفوس نماکور، گرانول ده درصد، این تحقیق در مرکز تحقیقات چای کشور انجام شد تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل نماتد کش نماکور در دو سطح صفر و هفت گرم به ازا هر نهال، کود دامی پوسیده در دو سطح صفر و سه درصد وزنی خاک هر گلدان و کود معدنی دولومیت در دو سطح صفر و 0/125 درصد وزنی خاک هر گلدان بر پایه طرح آماری بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار و نه گلدان در هر تکرار انجام شد نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که هر کدام از تیمارها نماکور کود دامی و دولومیت نسبت به شاهد آلوده بدون اصلاح کننده اثر معنی داری در کاهش جمعیت نماتد موصوف و بهبود صفات مرفولوژیکی زراعی نهال چای داشتند در اثر ساده مستقل تیمارها نماتدکشی نماکور نسبت به دو اصلاح کننده دیگر در کاهش جمعیت نماتد موثرتر بوده و کارایی کود معدنی دولومیت نسبت به کود دامی پوسیده بیشتر ارزیابی گردید.در اثر متقابل دوگانه و سه گانه تیمارها، اعمال هر سه تیمار با هم در کاهش جمعیت و بهبود خصوصیات زراعی مرفولوژیکی به عنوان بهترین تیمار ارزیابی شد. درصد کنترل کنندگی یا کاهش جمعیت تیمارهای مستقل نسبت به شاهد آلوده بودن اصلاح کننده 60 درصد در نماکورو 25 درصد در دولومیت 15 درصد درکود دامی پوسیده محاسبه گردید . این شاخص در اثر متقابل دوگانه، 75 درصد در نماکور + دولومیت و در اثر متقابل سه گانه 86 درصد به دست آمد.

کلیدواژه ها

چای، نماتد مولد زخم ریشه چای، Pratylenchus loosi، نماتد کش فنامیفوس، کود دامی پوسیده و دولومیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.